leven en werken
wordt zo veel leuker

Over Life

20 maart 2020

Creëer je eigen realiteit

Met deze, al decennia oude, uitspraak wil ik je er graag aan herinneren dat, ongeacht de ervaring om je heen, hoe jij reageert, hoe jij ervoor kiest om die ervaring waar te nemen, altijd je eigen keuze is. Zelfs als de realiteit waar je doorheen gaat en waarneemt niet helemaal perfect is, is het in zekere zin een voorrecht om er iets van weg te nemen. Ik pas daarmee de realiteit aan. Zinvol? Wel handig! Je kunt er een stuk positiever mee door het leven gaan. Misschien is een nog betere manier om erover na te denken dat ik elke minuut in mijn leven mijn eigen realiteit zelf creëer.

Tijdens mijn opleiding kreeg ik deze uitspraak mee in een ietwat andere bewoording. Namelijk: “niets in het leven heeft enige betekenis, behalve de betekenis die je er zelf aan geeft”. Heb je deze uitspraak eenmaal geïntegreerd in jouw systeem, dan zul je ervaren dat het leven er plezieriger op wordt op die momenten dat het even tegenzit. Tal van wijze mensen hebben soortgelijke uitspraken gedaan. Ik noem er een paar.

Emerson ( Amerikaans essayist en een van meest invloedrijke denkers van de Verenigde Staten rond 1800) heeft gezegd: "We worden waar we de hele dag aan denken." Walt Disney zei: "Als je het kunt dromen, kun je het doen." Napoleon Hill zei: "Alles wat de geest kan bedenken en geloven dat hij kan bereiken." Norman Vincent Peale zei: "Verander je gedachten en je verandert je wereld." Wayne Dyer zegt: 'Je ziet het als je het gelooft.' En laten we Oprah Winfrey niet vergeten, die deze boodschap vaak herhaalt door dingen te zeggen als: 'Onthoud dat je je leven co-creëert met de energie van je eigen intenties.' Dus wat betekent deze informatie voor jou en mij?

Geloofssysteem

Het belangrijkste is dat het eraan herinnert dat de wereld waarin jij leeft en ervaart, voortdurend wordt beoordeeld, gemotiveerd en beïnvloed door je bestaande -bewuste en onbewuste- herinneringen Ik noem het je geloofssysteem. Jouw geloofssysteem is een verzameling herinneringen, input en stimulatie die je in jouw verleden hebt opgenomen. Ervaringen vanuit je opvoeding, het onderwijs, je levenservaringen en het geloof. Wanneer je onbewuste vervolgens geconfronteerd wordt met enige ervaring of omstandigheid in het heden, zal het automatisch jouw geloofssysteem doorzoeken op gemakkelijke en automatische reacties en het indien nodig invullen om de ervaring af te ronden. Is jouw geloofssysteem in de eerste plaats negatief , dan wordt de ervaring automatisch ingevuld met negatieve reacties. Als jouw geloofssysteem naar het positieve zwaait - wat er ook gebeurt, dan wordt de omstandigheid gecreëerd met een positieve draai. We verzinnen het!  Je reacties, je oordelen, je keuzes zijn grotendeels afhankelijk van wat al is geprogrammeerd in jouw huidige geloofssysteem.

Het goede nieuws is dat als we onze ervaring niet leuk vinden, het tijd is om aan de slag te gaan met wat de kern is van onze overtuigingen over hoe we naar de wereld kijken. Hoewel het belangrijk is om zoveel mogelijk wakker en bewust te blijven in je leven, zou je ook SMART kunnen zijn om je onderbewustzijn te vullen met automatische reacties die een wereld naar je zin creëren. Houd je niet van elk aspect van je leven? Begin dan vandaag en onthoud dat JIJ het mag verzinnen! Immers, jij bent de baas in je eigen hoofd.

Energie

Ik werd destijds erg blij van dit nieuwe besef dat ik het karakter van mijn leven kon veranderen door mijn overtuigingen te veranderen. Het geeft je energie als jij je realiseert dat je van ‘slachtoffer’ nu ‘schepper’ kunt worden van je (nieuwe?) doelstellingen. En een beetje energie kunnen we nu wel gebruiken, toch?

Wil je ook jouw leven een ander wending geven? Kijk hier voor meer info


Je kunt de column hier downloaden
Creëer je eigen realiteit
Creeer je eigen realiteit..pdf (125.5KB)
Je kunt de column hier downloaden
Creëer je eigen realiteit
Creeer je eigen realiteit..pdf (125.5KB)
23 juni 2019

Laat los: die beperkende overtuigingen

Een vader nam zijn zoon mee naar het circus. In de goede oude tijd dat het circus nog van stad naar stad reisde. De vader en de zoon gingen kijken hoe de circusknechten de grote tent opzetten met behulp van olifantenkracht. De olifanten werden aan het werk gezet om de zware tentzeilen te verslepen en de enorme masten op te tillen. Het jongetje verbaasde zich over de enorme kracht van de beesten. Maar toen ze terugkwamen van de voorstelling en de stallen gingen bekijken zag het jongetje hoe de olifanten een touw hadden om één enkel en vastzaten aan slechts een houten staak in de grond.

Het jongetje vroeg zijn vader waarom de enorme sterke beesten het touw niet gewoon stuk trokken of de staak uit de grond rukten. Eerder op de dag hadden ze immers de kracht gehad om enorme palen te vertillen en de zware tentzeilen te verslepen. De vader legde uit dat de olifanten als baby met één enkel aan een stalen pin in de grond hadden vastgezeten. Wanneer ze weg probeerden te lopen, hielden de pinnen hen tegen. Zo leerden ze al snel dat ze niet konden weglopen als ze zo vastgebonden waren. Dit werd hun richtsnoer en fysieke realiteit. Zelfs nadat ze volgroeid waren, leefden ze hun hele leven op basis van hun gevoelens als jonge olifant. Hun bestaan was beperkt- niet door de waarheid- maar door wat hen was bijgebracht.

Welke beperkende gedachten houden jou gekluisterd? Welke persoonlijke kracht of talent negeer jij alleen omdat je op jonge(re) leeftijd is verteld dat het toch niet zou slagen? Wat jou ook is verteld, je bent krachtiger dan je beseft. Je bent onbegrensd in het vermogen je denken te veranderen en dus de kracht om je realiteit te veranderen. Beperkt denken is gewoon een andere vorm van bezorgdheid en wanneer je een probleem met angst en zenuwen te lijf gaat, groeit de energie van dat obstakel alleen maar. Hoeveel je ook kniest, bang bent of twijfelt, het zal je nooit helpen een oplossing te scheppen. Het vergroot je moeilijkheden alleen maar. Dan nu het goede nieuws. Jij, en alleen jij, bent baas in je eigen hoofd! Wat erin komt, kan er weer uit en wat er weer in komt laat dat doordrenken van een positieve, bekrachtigende blik op de wereld.

Het veranderen van je gedachten en overtuigingen lijkt misschien een zwaar karwei, maar op de lange duur kost het zelfs minder moeite dan doorgaan met leven onder negatieve invloed. Ziet dit niet als onmogelijk of zelfs als onrealistisch. Beperkende overtuigingen versmallen je realiteit, en dat hoeft helemaal niet. Beperkende conclusies beperken je uitkomsten, maar wanneer je ervoor kiest los te breken uit je zelf opgelegde beperkingen ga je ervaren hoeveel rijkdom je nog kunt verwachten. Geloof simpelweg in jezelf, stop met die negatieve geluiden als: dat kan ik niet, of dat durf ik niet, of daar ben ik niet geschikt voor….. Kies in plaats van deze gedachten voor positieve, vertrouwende en voedende gedachten:  natuurlijk kan ik dat wel, leuk-ik ga ervoor, als ik het nu nog niet kan dan ga ik het leren….

Pro-actieve taal in je hoofd zetten dus. Dan zul je zien dat je tot veel meer in staat bent dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Leef je eigen leven, anders vult een ander dat voor jou in. Neem kleine blanco kaartjes ( zo groot als een visitekaartje) en schrijf daar een positief iets op. Draag het bij je op een plaats waar je het vaak tegenkomt, je broekzak, colbertjasje, portemonnee. Door het herhaaldelijk te lezen ( of alleen maar te voelen) zullen ze al snel een spontane reactie van je worden.

Wil je ook jouw leven een ander wending geven? Kijk hier voor meer info


Hier kun je de column downloaden
Laat los: die beperkende overtuigingen
Beperkende overtuigingen..pdf (160.67KB)
Hier kun je de column downloaden
Laat los: die beperkende overtuigingen
Beperkende overtuigingen..pdf (160.67KB)

8 juni 2019

Laat de tijd niet je dromen afnemen

Voor een zinvol bestaan kun je maar het beste je verlangens omzetten naar concrete doelen. Zonder je navigatiesysteem een concreet doel in te geven, gaat je auto nergens heen.Zo is het met het leven ook. Wil je een ‘floater’ zijn? Iemand die het leven leeft zoals het je aangeboden wordt? Om dan, als er sprake is van een significante Emotionele Gebeurtenis (SEG),erachter te komen dat je het toch liever heel anders zou hebben gedaan. Jammer dan…..

Het is van doorslaggevend belang als kapitein op je eigen schip koers te zetten naar je eigen levensbestemming. Het mooie is, daar ben je nooit te oud voor. De 65 jarige vrouw die na een 32 jarig dienstverband besloot (en succesvol) toch nog haar eigen schoonheidssalon te beginnen. De 58 jarige man die na een leven van ‘ambtenaar-zijn’ er voor koos een eigen pension te beginnen. Durf jij nog wel te dromen? Je leven heeft- het is echt waar- een absolute deadline. Het is te kort om het te leven zoals anderen vinden dat jij het leven moet. “Mijn vader vond dat ik  eerst een vak moest leren” zei de vrouwelijke kunstenaar tegen mij op 28 jarige leeftijd. Toen ze tot ontdekking kwam dat werken in de accountancy toch niet helemaal bracht wat ze van het leven verwachtte.” Toen ik in het examenjaar van de HEAO zat, overleed mijn vader. Ik heb de studie niet af kunnen maken want ik moest de zaak waarnemen. Nu, 16 jaar later, is ook mijn moeder overleden en ik ga nu toch echt eens doen wat ik zelf wil”

Sir Ken Robinson zei het altijd al. Scholen doden elke vorm van creativiteit. Als ik jonge mensen, of studenten vraag wat hun droom is dan weten ze dat niet. Is het omdat ze niet meer durven te dromen? Zijn hun dromen kapot gebeukt door ons systeem? Believe it! De meest ‘originele’ droom die ik heel vaak hoor van jonge mensen; “ik wil rijk zijn”, “miljonair worden”, “ik wil niet hard werken”. Komaan jongelui WAKE-UP! Denk eens terug aan toen je nog echt klein was. Waar droomde je van: brandweerman worden?, of model? of arts? of boer?. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Ga je nu echt doen in het leven wat anderen verwachten dat je gaat doen? Of zet je nu eindelijk eens je eigen koers? Vastberadenheid, doorzettingsvermogen, wilskracht, optimisme, mindset: die zorgen ervoor dat je gaat worden wie je behoort te zijn. Diep van binnen weet je wat je wilt, ongeacht je leeftijd.

Maak nu een start met het verhogen van je IPI (intra persoonlijke intelligentie). Pas als je écht goed weet wie je bent en wat je kunt, kun je gehoor geven aan je innerlijke bestemming ( …’ik heb het altijd al geweten”, is wat ik vaak hoor als mensen succesvol hun doel hebben bereikt of ‘dit voelt pas goed’..). Je zelfkennis (IPI) stelt je in staat bij jezelf ten rade te gaan. Een goed inschattingsvermogen te hebben. Goed kunnen reflecteren, goede beslissingen kunnen nemen. Je weet nog beter (want je weet het eigenlijk al..) wat je wilt, wat je wel of niet kunt, en hoe je nog beter kunt worden.

Alle dure boeken, leraren, coaches ten spijt, het recept voor een gelukkig bestaan is heel eenvoudig. Doe wat je écht leuk vindt en wordt daar héél goed in. Of zelfs de allerbeste. Mensen die succesvol zijn hanteerden deze eenvoud. Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner, het is het stempel van de meester. Leef niet het leven waar je niet achter kunt staan. Sta op! Je bent het resultaat van de wijze waarop jij denkt. Stel je elke dag de vraag wat je kunt doen nog beter te worden in wie je echt bent. In het najaar van 2019 verschijnt mijn mooiste gedachtegoed, gebaseerd op een leven vol(!) ervaring: Brainbutler. Ik hoop alleen van ganser harte dat je de inhoud ervan dan niet meer nodig zult hebben.

’Het werkelijke kenmerk van intelligentie is niet je kennis, maar je verbeeldingskracht. Meer weten? Kijk hier: http://bit.ly/2QTSeryWil je deze column downloaden?
Leef je droom
Droom je leven_1.pdf (183.83KB)
Wil je deze column downloaden?
Leef je droom
Droom je leven_1.pdf (183.83KB)
13 april 2019

Elke dag doodmoe aan je werk

Hij sloeg elke ochtend de benen uit  bed en zat dodelijk vermoeid op de bedrand na te denken over de lange, lange dag die ging komen. Wéér die vervelende dominante manager, die zeurende collega’s en mopperende klanten. Hij zuchtte nog eens diep en besloot dan toch maar richting de douche te lopen, misschien knapte hij daar wel iets van op. Moe, moe, moe…. Tot die dag dat hij geconfronteerd werd met zijn persoonlijkheid, gedrag en competenties.

Hij was, toen ik met hem kennis maakte 47 jaar. Op een dag liep hij bij mij de praktijk binnen met de mededeling dat hij het allemaal niet meer zo zag zitten. Zijn werk vormde voor hem geen echte uitdaging meer. Zijn werkdag bestond uit voornamelijk routines en sleur. Het contact met de collega’s ging wel, maar was niet meer wat het geweest was. Kortom, hij sleepte zich van de ene dag in de andere. Zijn vraag aan mij was dan ook of ik hem kon helpen meer kwaliteit uit het leven te halen.

Ik stelde voor een assessment voor hem samen, bestaande uit een  persoonlijkheids- en gedragsanalyse en een competentie-onderzoek. Na het uitwerken van de testresultaten viel mij ogenblikkelijk op dat hij, in tegenstelling tot de persoon die tegenover mij zat, een blijmoedige extraverte man zou moeten zijn met een ‘rijtje competenties’ waar je ‘u’ tegen zegt. Toen ik hem de resultaten onder de aandacht bracht, vertelde hij mij dat hij gevraagd was leiding te gaan geven aan de afdeling waar hij inmiddels al  vijf jaar werkzaam was. Mede voor de status, een tikkeltje ego en een salarisverhoging had hij daar ‘ja’ op gezegd. Maar toen al voelde die beslissing niet goed, vertelde hij mij. Uit mijn onderzoek bleek dan ook nadrukkelijk dat hij absoluut niet de juiste ‘skills’ had om leidinggevende te zijn. Het paste gewoonweg niet bij zijn persoonlijkheid. Ziedaar de demotivatie, na twee jaar de leiding aldaar te hebben gehad.

Al tijdens de bespreking van het rapport zag ik hem opveren en er keerde een glinstering terug in zijn ogen. Het werd hem duidelijk dat hij werkzaam was in een functie die geheel niet bij hem paste. Samen met zijn wij op zoek gegaan naar een functie die wel zou passen bij zijn persoonlijkheid en competenties en die hebben we gevonden. Een half jaar later, nadat hij de andere functie had geaccepteerd, ontmoette ik de man opnieuw. Maar nu zoals hij was, opgewekt, vrolijk en met een gezonde dosis energie.

Zowel verschil kan het maken. Jezelf kennen. Je capaciteiten weten. We noemen dat Intra Persoonlijke Intelligentie. Mensen met een sterk ontwikkelde intrapersoonlijke intelligentie hebben zelfkennis. Ze weten wat ze willen, wat ze wel of niet kunnen en hoe ze beter kunnen worden op gebieden waarin ze nog niet goed zijn. Momenteel loopt er een gesubsidieerd traject vanuit het Ministerie van SZW dat je in de gelegenheid stelt jezelf eens onder de loep te nemen om jezelf verder te ontwikkelen en zo comfortabel mogelijk je werkzame leven te realiseren tot aan je AOW. Dit ontwikkeladvies is geheel gratis voor iedereen die 45 jaar en ouder is en minimaal 12 uren in de week werkzaam is.

Ik kan je dat ontwikkeladvies geven. Je hoeft er  niets voor te betalen en er “ zitten geen addertjes onder het gras” . Meld je nu aan via deze link: https://rbc-consultants.nl/Gratis-Ontwikkeladvies/ en ik bel je voor het maken van een afspraak.Download hier het artikel
Doodmoe naar het werk
Moe, moe, moe....pdf (224.37KB)
Download hier het artikel
Doodmoe naar het werk
Moe, moe, moe....pdf (224.37KB)

16 maart 2019

En zij was een schoonheidsspecialiste

Ze was een vrijgezelle vrouw  van eind veertig begin vijftig. Een autodidact. Ze had zich vanuit haar MBO opleiding opgewerkt naar een mooie functie in een bedrijfslaboratorium. Ze was tevreden met haar werk en ook met haar leven. Totdat er een nieuwe directeur verscheen die van mening was dat het laboratorium moest worden uitgebreid en er meer kennis diende te komen. Er werden jonge hoogopgeleide mensen aangenomen en de vrouw voelde zich bedreigt dor de nieuwkomers met een veel hogere opleiding dan zijzelf. Zo ontweek de samenwerking met de jongere, nieuw aangestelde, generatie. En daar ging het mis.

Ze voelde zich niet meer thuis in ‘haar’ laboratorium waar zij zovele jaren naar tevredenheid had gefunctioneerd. De veranderingen gingen haar te snel, de mentaliteit onder de jongeren was niet de hare. Ze raakte overspannen en kwam thuis te zitten. Ze werd doorverwezen naar mijn praktijk, om ‘eens te gaan praten’.

Tegenover mij zat een stug overkomende vrouw. Haar armen sterk over elkaar geslagen met een attitude van ‘ik ben ook maar gestuurd’. Blijkbaar had ze niet zo’n hele hoge verwachting van hetgeen ging komen. In een aantal gesprekken die ik met haar had, wist ik haar vertrouwen te winnen.

Geleidelijk aan zat er een vrouw tegenover mij die vriendelijk en sociaal met mij aan het communiceren was. Van haar starre houding was niets meer te merken. En dan, als een slag bij heldere hemel zegt zij tegen mij: “Rutger, ik wil je even vertellen dat ik op Marktplaats een hele mooie stoel gekocht heb”. Nu was ik even van slag, wat heeft deze opmerking te maken met de inhoud van ons gesprek? “ Ja”, zegt ze, ”dat heb ik jou nog helemaal niet verteld maar ik bedoel zo’n hele mooie hydraulische stoel voor schoonheidsspecialisten. Ik heb namelijk al jaren geleden diploma’s gehaald voor schoonheidsspecialiste en ook voor pedicure en medisch pedicure, en ik doe dat nu bij mijn thuis een beetje voor de hobby….”

Over competenties gesproken! Als je die diploma’s, naast je gewone werk, in de avonduren erbij haalt, moet je toch wel heel gemotiveerd zijn. Ik leg haar uit dat dit een geweldige kans is om meer werk- en (niet onbelangrijk) meer levenskwaliteit aan haar bestaan toe te voegen. “Zou je niet professioneel voor je zelf willen beginnen?”, vroeg ik haar. Het was alsof in haar gezicht de zon opging.” “Maar hoe doe ik dat dan allemaal? ”vroeg ze. “  Ik ga je daarbij helpen”” was mijn antwoord. In 8 weken tijd regelde ik een kleine ruimte voor haar in een druk winkelcentrum, we hebben het ingericht, haar auto laten beletteren, een website gemaakt en advertenties en drukwerk gerealiseerd. Haar werkgever was ook enthousiast over het idee en was bereid om een groot deel van de kosten voor zijn rekening te nemen. Hoe sympathiek! Ze mocht  voordeelcoupons verspreiden onder haar oud-collega’s.

Wat een energie, wat een enthousiasme heb ik haar zien ontwikkelen. Geweldig gewoon. Tja, waar een gesprek al niet toe kan leiden.

Ik help je aan een nieuwe toekomst. Doe een PPS ® traject bij www.rutgerboelsma.nl


4 januari 2019

Wilskracht voor 2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen. De goede plannen zijn allemaal weer gemaakt. Herken je dit? Ik ga meer bewegen, ik wil 5 kg gaan afvallen, ik wil minder hard werken, dit jaar ga ik het maken. Maar helaas, menig goed voornemen sneuvelt al in de 3 e week van het nieuwe jaar. Gebrek aan wilskracht. Wanneer je een verleiding weerstaat, een emotie onderdrukt of strijdige doelen moet afwegen doe je een beroep op je wilskracht. Neem nu eens het voorbeeld van David Blaine.

David Blaine haalde stunts uit die alsmaar een groter beroep deden op zijn wilskracht. In 1999 werd hij levend begraven en lag 7 dagen onder de grond in een kist met een glazen deksel zodat de mensen hem konden zien liggen. Een jaar later stapte hij in een kast met ijs waar hij 61 uur in verbleef. Omdat hij het niet kon laten zijn wilskracht te tonen bracht een kraan hem naar een 27 meter hoge , slechts 56 centimeter brede paal. Hij bleef er 34 uren staan, zonder drinken, eten of iets om op te leunen. Zijn meest bekende stunt was 44 dagen lang in een doorzichtige cabine zitten boven de Theems in Londen. Na 44 dagen was hij 24,5 kg afgevallen. Maar zo extreem hoeft het echt allemaal niet om je gestelde doelen te bereiken.

Zelfkennis is de eerste stap naar meer wilskracht. IPI heet dat, Intra Persoonlijke Intelligentie. Weten wie je bent en wat je (goed) kunt. Het vermogen om te reflecteren, en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Mensen met een sterk ontwikkelde intrapersoonlijke intelligentie hebben veel zelfkennis. Je maakt veel keuzes op een dag en veel ervan doe je op de automatische piloot. Dat is prima want zou je  over al  je keuzes bewust na gaan denken  dan zou  je niets meer uit je handen krijgen. Maar wil je breken met een gewoonte of een nieuwe aanleren, dan is het noodzakelijk om je aandacht erbij te houden en bewust te zijn van de gevoelens, gedachten, wensen en impulsen die met die gewoonte te maken hebben. Waarom verlies je je zelfbeheersing? Het gaat om de gewoonte om bewust op te merken wat je op het punt staat te doen en de moeilijke in plaats van de gemakkelijke optie te kiezen. Je leert je brein als het ware eerst te denken en dan pas te doen.

De Amerikaanse hoogleraar psychologie Kelly McGonagal is expert in de wilskrachtkunde. Zij zegt dat je wilskracht beter niet kunt zien als het vermogen om een heleboel prettige dingen níet te doen, maar als het vermogen om dat wat je echt belangrijk vindt op de lange termijn wèl te doen. Zo kun je wilskracht ook op een zachte, vriendelijke manier ontwikkelen. Wilskracht is als een spier, een spier die je kunt trainen zodat hij sterker wordt. Dat is fijn, want het betekent dat iedereen meer zelfdiscipline en doorzettingsvermogen kan ontwikkelen. Het betekent natuurlijk ook dat je geen excuus hebt om het niet te doen.  Zacht en vriendelijk zijn voor jezelf werkt beter dan hard en meedogenloos.

Je wilskrachtspier kent wel een ‘uitputtingseffect’, maar dat is erg subjectief: als je gelooft dat je nog maar weinig wilskracht overhebt, dan héb je ook weinig wilskracht. Geloof je daarentegen dat je er best nog een uitdaging bij kunt hebben, dan lukt dat ook. Langzaam opbouwen is de beste manier om je wilskracht te trainen .In het begin moet je niet te veel tegelijk aanpakken en stel je doelen laag. Pak eerst één slechte gewoonte aan en als dat gelukt is, de volgende.  Blij letten op je eigen gedachten en gevoelens. Beseffen dat je het moeilijk hebt als je iets moeilijks doet, en jezelf daarin bijstaan en troosten, terwijl je tóch doorgaat met dat moeilijke te doen. Ondersteun jezelf tijdens het afzien met vriendelijkheid en begrip. En vergeef jezelf  voor een tijdelijke ‘misstap’. Immers,  hoe eerder je weer met goede moed aan je doel op de lange termijn kunt werken. Ongemak hoort er nu eenmaal bij. Veroordeel jezelf niet als jij je er eerst onprettig bij voelt. Troost jezelf voor het onplezierige gevoel, maar accepteer het wel. En houd intussen je lange termijn doel in de gaten. Succes met je goede voornemens!

Wil jij ook je wilskracht vergroten? Start met een PPS ® onderzoek naar je Intra Persoonlijke Intelligentie

Kijk op : www.rutgerboelsma.nl


Hier kun je de column downloaden
Wilskracht in 2019
Wilskracht..pdf (150.48KB)
Hier kun je de column downloaden
Wilskracht in 2019
Wilskracht..pdf (150.48KB)
8 december 2018

Onrust in je lijf

Heb jij dat ook wel eens? Plotseling, als een slag bij heldere hemel, overvalt je zo’n onrustig gevoel. Het sluimert zich naar binnen, eerst heb je het niet door en dan op een gegeven moment manifesteert het zich. En als het er dan is dan kun je niet meer los komen van de gedachte waar dat onrustige gevoel toch vandaan komt? En daar zit je dan, onrustig te zijn. Is er wat aan te doen als je dit overkomt? Jazeker.

Een onrustig gevoel in je lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Bovendien kunnen alle afzonderlijke oorzaken elkaar ook nog eens versterken. Dit maakt het gevoel nog intenser. Een onrustig gevoel hebben is erg vervelend, het kan je belemmeren om te genieten van je dagelijkse activiteiten. Bovendien kan het je erg lang achtervolgen, je kan er zelfs maanden last van hebben. Veelal werkt onrust ook door in je slaap. Het is dan lastig om in slaap te komen. En als je dan bijna in slaap bent hoor ik mensen vaak zeggen dat het ‘in hun hoofd maar blijft malen’. Overdag kun je je moeilijker concentreren vanwege die onrust. Je voelt je heel vaak niet voor niets onrustig. Je lijf geeft op deze wijze aan dat het blijkbaar iets wil ondernemen. En dat is het vreemde: een deel van jou heeft echt behoefte aan rust en ontspanning en een ander deel van jou wil juist in actie komen.

Onrust of rusteloosheid heeft alles te maken met innerlijke ongemakken, stress en grote hoeveelheden prikkels en impressies. Onrust is niets meer en minder dan dat het je iets wil vertellen. Een onbewust signaal dat je ratio aan het ontwijken is. Ik noem een paar oorzaken van onrust bij mijn klanten die we regelmatig samen boven tafel tillen. Ben je aan een bepaalde verandering toe in je leven? Ben je uitgekeken op je relatie? Besef jij je dat de sleur van alledag de boosdoener misschien is? Zou je wellicht eens uit je comfortzone moeten stappen? Ben je ongeduldig, gaat het je niet snel genoeg? Vind je het moeilijk alleen te zijn? Is het lastig om met stilte om te gaan? Heb je een conflict met iemand?

Om de onrust uit je lijf én je hoofd te halen is het belangrijk dat de oorzaak ervan bekend wordt. Start eens met een lekkere kop thee of koffie in je hand, rustig zittend op je bank in je eigen kamer waar op dat moment geen prikkels zijn. Begin allereerst met je onrust te accepteren. Je bent nu even onrustig, en dat is prima. Laat het maar even zijn gang gaan. Immers, hoe meer als jij je ertegen verzet hoe onrustiger je gaat worden. Laat je gedachten nu eens de vrije loop. Dat wil zeggen: doe eens je best nergens aan te denken. Dat is lastig, maar met enige oefening zul je rust in je hoofd krijgen. Heel vaak, juist als je rustig wordt in je hoofd, popt plotseling de oorzaak van je onrust omhoog. Dit is hetzelfde effect dat als je druk zit te piekeren hoe je een probleem zult oplossen, de oplossing ervan zich zomaar manifesteert als je bijvoorbeeld een uur later aan het sporten bent. Nu je de oorzaak boven tafel hebt, ga je relativeren. Dat doe je door jezelf vragen te stellen als : “ wat is het ergste wat mij kan overkomen als……”. Of een mindquote als: ‘niets in mijn leven heeft enige betekenis, behalve de betekenis die ik er zélf aan geef” Met andere woorden, welke betekenis geef jij aan de oorzaak van je onrust?

Vaak ligt het niet maken van keuzes aan de onrust ten grondslag. “Moet ik wel, of moet ik nu juist niet….” Neem van mij aan dat je fysiek, mentaal en emotioneel overuren draait bij het afwegen van alle keuzes die je dagelijks sowieso dient te maken. Maak daarom eerst eens bewuste (!) keuzes. Welke zaken erger jij je dagelijks aan: en wat kun je er tegen doen? Waar gaat je energie naar toe? Hoe voorkom je dat je energie wegloopt en je alsmaar vermoeider wordt? Pak een vel papier en schrijf deze zaken op. Streep (relatief) onbelangrijke dingen meteen van je lijst en verwerk de rest in een overzichtelijk (tijd-) schema. Overzicht geeft veel rust en neemt meteen al grote delen van je onrust weg. Het lucht op. Hoe overzichtelijker als je leven wordt, hoe sneller die onrust jouw lijf verlaat. Wanneer je voelt dat je weer controle hebt over de dingen die je bezighouden zet je onrust zich om in een gevoel van bevrediging.

 Wil je hulp bij het oplossen van je onrust? Maak een afspraak op www.rutgerboelsma.nlHier kun je deze column downloaden
Onrust in je lijf
Onrust in je lijf...pdf (137.87KB)
Hier kun je deze column downloaden
Onrust in je lijf
Onrust in je lijf...pdf (137.87KB) 


24 november 2018

Lekkere Luie Zondag

Black Friday, bleu Monday….. geef mij maar een Lekkere Luie Zondag. Nog voor ik wakker ben is de poes van beneden uit haar mandje naar boven gelopen. Poes weet niet het verschil tussen de “door-de-weekse” dagen en de zondagen. Die heeft zoiets van rond halfzeven ’s ochtends komt de baas altijd zijn bed uit, waarom nu dan niet? Ik ben er wel aan gewend dat  zij op de zondag rond die tijd onze slaapkamer betreedt, en slaap lekker door. Poes nestelt zich dan ook die ene dag van de week op ons zacht donzen dekbed en sluit ook opnieuw- zacht ronkend van tevredenheid- de oogjes. Er wacht ons  gezin een heerlijke luie zondag.

Het is rond half tien als mijn vrouw, mijn kinderen en ikzelf langzaam (vooral langzaam!) in beweging komen. Als je dan wakker wordt en je beseft dat het zo’n heerlijke luie zondag gaat worden, rek je je nog eens extra uit. Dit voelt goed, vandaag eens lekker helemaal niets. Geen afspraken, geen telefoon, geen computer, geen grote afstanden reizen. Terwijl buiten de regen tegen het dak klatert en de wind de bomen in onze tuin doet buigen, geniet ik van een lekkere ontspannen warme douche. Inmiddels is mijn dochter al naar beneden gelopen en heeft de oven aangezet. Zij is gek, en wij ook, op warme broodjes. Eéntje met oude kaas en ééntje met aardbeienjam. Kopje thee erbij, sinaasappelsapje en een vers gekookt eitje. Wie maakt je wat, toch?

Als ik dan beneden kom en we met ons allen hebben genoten van ons ontbijt, vraagt mijn vrouw of we een aflevering van onze favoriete serie zullen gaan kijken. Daar hebben we namelijk door de week geen tijd voor. Ondernemerschap is per definitie nu eenmaal niet een baan van negen tot vijf. We schenken ons een heerlijk geurend kopje koffie in, met een klein stukje chocolade erbij, en nestelen ons voor de televisie. We genieten. Daarna gaan mijn vrouw en dochter nog een ziekenhuis serie kijken. Voor mij hoeft dat niet zo. Ik weet al binnen een minuut welke trauma’s er nu weer langs gaan komen en welke dokter met welke zuster de verbandkamer zal gaan inspecteren. Ik ga lekker zitten aan onze ruime eettafel in de keuken en vouw de weekendkrant open. Toch wel lekker hoor, door zo’n echte papieren (lees: bijna ouderwets) krant te bladeren. Poes ligt inmiddels op de vensterbank met uitzicht op het slechte weer, maar wel met een volledig warm onderlijf vanwege de centrale verwarming die onder de vensterbank zit. Mooi leven heeft zo’n poes eigenlijk. Voor haar is het elke dag een Lekkere Luie Zondag.

Iets later dan het middaguur zoek ik het fornuis maar eens op. Ik vind het heerlijk op zondag even een uurtje te kokkerellen met wat exotische gerechten. Kookschort voor, ooit eens gekregen bij een kookworkshop. Handig ding. Als de lekkere geuren vanuit de keuken ook de woonkamer bereiken komen vrouw en dochter in beweging en nemen plaats aan de gezellig gedekte tafel. Wijntje erbij? Tuurlijk, ook een lekker wijntje zo af en toe is genieten. Als we het goede hebben genoten breekt buiten plotseling een mager zonnetje door. De wind is gaan liggen en het regent niet meer. Mooi moment om nog even te gaan wandelen. We halen de frisse, schoon geregende lucht met diepe teugen naar binnen. Even lekker een frisse neus halen. Na een uurtje, al pratend,  flink doorstappend, stappen we ons huis weer binnen. Een voldaan gevoel maakt ons van zich meester. Wat nu nog wacht is een lekker boek. Ik heb nog een paar ongelezen exemplaren liggen en zoek de, op het eerste oog, meest boeiende er tussen uit. Echt heerlijk (!) zo’n Lekker Luie Zondag. En morgen weer volledig opgeladen met nieuwe energie aan het werk. Ook wel weer fijn trouwens………..

Oók lekker onthaasten, (meer) van het leven genieten? Ik kan je helpen met PPS®. Kijk op: https://rutgerboelsma.nl/PPS-Expert/Wil je deze column downloaden?
Lekkere Luie Zondag
Lekkere Luie Zondag..pdf (152.49KB)
Wil je deze column downloaden?
Lekkere Luie Zondag
Lekkere Luie Zondag..pdf (152.49KB)9 november 2018

Meer vrouwen in de top, nee toch?

Laten we eerlijk zijn mannen. Dat willen we toch niet echt? Wij willen ons toch veel liever ordenen op onze onvolprezen apenrots? Een speciale commissie (Wbt) heeft bepaald dat er een quotum moet komen, want het schiet niet op. Het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen in de top wordt maar niet gerealiseerd. In Californië is vorige maand een wet ondertekend waarin staat dat beursgenoteerde bedrijven worden gedwongen- op straffe van een geldboete- meer vrouwen op te nemen in de top. Dan nu toch de feiten: mannen opgelet!

Keiharde cijfers tonen aan dat vrouwen in de leiding tot hogere winsten leiden. Zowel het rendement op eigen vermogen als de waarde die gecreëerd wordt voor aandeelhouders ligt in bedrijven met vrouwen ruim een derde hoger dan in door mannen gedomineerde organisaties. Roepen dat het allemaal aan de vrouwen ligt, heeft geen zin. Schreeuwen dat mannen de schuld zijn van alles evenmin. Het verschil in winst wordt, opmerkelijk genoeg, met name veroorzaakt door de diversiteit in vaardigheden en eigenschappen die vrouwen bezitten, dus niet zozeer door de diversiteit in geslacht of demografische kenmerken. Zo is het vinden van de juiste balans voor vrouwen belangrijker dan het hebben van status. Zo ook een goede invulling voor de zorg van het jonge gezin staat boven aan het lijstje .Mannen staan daarentegen te springen om een functie aan de top, door de waarde die het hebben van een dergelijke functie met zich meebrengt. Een topfunctie lijkt mannen vooral leuk, als het hen plezier en energie geeft en dat men een thuisfront heeft dat goed georganiseerd is.

Carrière en gezin

Vrouwen hebben meer  het gevoel dat zaken als carrière maken enerzijds en het zorgen voor het gezin anderzijds lastig te combineren valt en in dat geval kiezen ze vaker voor hun privéleven. De vrouwen die een dergelijke functie wel ambiëren, zien dit vooral zitten door de uitdaging, de verantwoordelijkheid, het benutten van talenten en het feit dat ze het gevoel hebben dat ze zo nog meer van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Vrouwen die voor een carrière naar de top kiezen doen dat vaker als er hulp is bij de zorg voor de kinderen en hup hebben in de huishouding. Ook afspraken over de verdeling van de (huishoudelijke) taken en steun en begrip van de partner zijn hierbij onmisbaar voor de vrouwen.

Coaching

Behalve dat vrouwen aangeven dat ze eerst de nodige ervaring willen opdoen in het werkveld, stellen zij het ook op prijs als ze gecoacht kunnen worden. Ook als ze eenmaal in de top zitten, willen ze de mogelijkheid om hun kennis te blijven verbreden door te blijven leren en ontwikkelen, door middel van bijvoorbeeld opleidingen en cursussen. Deze ‘kwetsbare’ opstelling zien we meer bij vrouwen dan bij mannen. En laat nu juist die ‘kwetsbare opstelling’ één van de kenmerken zijn van goede leiders. Om van de vrouwelijke intuïtie en empathie maar niet te spreken. Als wij mannen van die eigenschappen de helft zouden bezitten van wat vrouwen hebben, waren er zonder twijfel meer goede mannelijke leiders.

Het afgelopen jaar is het percentage vrouwelijke topbestuurders niet gestegen, blijkt uit de Female Board Index 2018, die in augustus van dit jaar is verschenen.  Nederland loopt nog altijd achter bij landen als Frankrijk, Zweden, Italië of Finland. Het is economisch onverstandig omdat  we daarmee heel veel en heel goed aanwezig talent onbenut laten. Dat kunnen we ons gewoonweg niet permitteren.

Voor meer informatie over opleidingen/trainingen op het gebied van leiderschap, communicatie en coaching kijk op: https://rutgerboelsma.nl/Overzicht-cursusonderwerpen/


Wil je deze column downloaden?
Meer vrouwen in de top, nee toch?
Meer vrouwen in de top, nee toch...pdf (656.55KB)
Wil je deze column downloaden?
Meer vrouwen in de top, nee toch?
Meer vrouwen in de top, nee toch...pdf (656.55KB)

Wintertijd? Zomertijd? Jouw tijd!

De discussie is in Europa losgebarsten of het wel zo verstandig, en ook zinvol (?), is om de zomer/wintertijd aan te passen. Echt veel energievoordeel levert het niet op, en veel mensen raken toch een beetje van slag als de wijzers een uurtje vooruit of achteruit gaan. Gek eigenlijk hoe bewust we nu even bezig zijn met deze specifieke factor ‘tijd’, terwijl we anders niet of nauwelijks stil staan bij tijd. En dat terwijl onze levenstijd langzaam maar gestadig voort tikt, tot onze eigen levensbatterij er definitie mee stopt. Je tijd is op.

Het is best wel moeilijk om tijd te definiëren. Volgens bekende filosofen schijnt tijd te stromen of wij stromen door de tijd.  Wie zal het zeggen? De onomkeerbaarheid en de onuitwisbaarheid van de tijd is diep ingegrift door het feit van de dood. Wil je optimaal gebruik maken van de tijd die jou gegund is, maak hem dan zo rendabel mogelijk. Denk eens na over een begrip als ‘je persoonlijke tijd’. Wat doe jij met je persoonlijke tijd? Hoe bewust ga jij om met je ‘eigen’ tijd ? Is er in jouw persoonlijke tijd plaats voor rust, verveling, aandacht, wachten?. Heb je doelen die je wilt bereiken binnen een bepaalde tijd?

Tijd kan soms veel korter of langer zijn dan verwacht. Je zult maar plotseling de mededeling krijgen van een ongeneeslijke ziekte. Vanaf dat moment ben je je volledig bewust van het feit dat tijd plotseling het meest belangrijke is van alles. Je wilt nog zoveel doen, maar er is nog zo weinig tijd. Alsof de secondewijzer op hol is geslagen. Maar stel dat je als oudere achter de Geraniums bent komen zitten. Je levenspartner,  vrienden en bekenden van je zijn inmiddels overleden. Je kinderen hebben het druk met hun eigen leven en kijken niet zo heel vaak meer naar je om. Hoe gestaag sleept de tijd zich voort. Alsof de secondewijzer vergeten is hoe hij de seconden weg moet tikken.

Over een ding zijn we het wel eens, tijd is een kostbaar goed. Elke seconde die is weggetikt is, is er weer eentje die nooit weer terugkomt. Met al het geld van de wereld: tijd kun je niet kopen. Daarom, geniet van elke dag, elk uur, elke minuut. Voer regie over je eigen leven en dus over je tijd. Wanneer jij dat niet doet, loop je het risico dat anderen jouw tijdsindeling gaan bepalen. Tijd bestaat omdat anders alles tegelijk zou gebeuren. Voer je regie dan zal je leven op tijd lopen. Doe je dat niet dan ben je óf te vroeg, óf te laat. En dat is weer zonde van je tijd. Als je de juiste tijd kiest, bespaar je tijd. De tijd is te traag voor wie moet wachten, te snel voor wie haast heeft, te lang voor wie treurt, te kort voor wie zich verblijdt. Als het maar -jouw- tijd is. Pak je tijd, gebruik het. Laat je tijd niet onbewust voorbijgaan. Lééf je tijd. Zoveel mogelijk genieten dus, van je uurtje achteruit of vooruit.

 

Wil jij vanaf nu oók regie voeren over je eigen tijd?  Ik kan je helpen. Kijk maar eens op https://rutgerboelsma.nl/PPS-Expert/


Wil je deze blog downloaden?
Wintertijd? Zomertijd? Jouw tijd!
Wintertijd..pdf (206.23KB)
Wil je deze blog downloaden?
Wintertijd? Zomertijd? Jouw tijd!
Wintertijd..pdf (206.23KB)Het is een keuze: positief leven

Er zijn van die momenten waarop je denkt, waarom overkomt mij dit allemaal? Alles lijkt tegen te zitten, je projecten komen maar niet van de grond. Budgetten zijn plotseling gehalveerd. Collega’s werken niet mee.  Kortom: kommer en kwel.Of je nu voor die situaties gekozen hebt of niet (meestal niet…) neem dan nu (!)  voor jezelf de beslissing daar een positieve wending aan te geven. Zoals Johan Cruijff ooit eens zo mooi heeft gezegd:  “elk nadeel heb z’n voordeel” .

Het blijven hangen in dat neerslachtige humeur zal je functioneren echt niet gaan verbeteren. Helemaal niet zelfs. Daarbij komt bovendien dat het zonde is van je tijd om te speculeren over hoe de dingen anders hadden kunnen zijn. Wat of wie ook de oorzaak is van de gebeurtenissen, neem vanaf heden de volledige verantwoordelijkheid op je. Door jezelf verantwoordelijk te maken kun je invloed uitoefen op de ontstane situatie(s). Je kunt nu immers het verschil (gaan) maken. En dat is een positief gevoel.

Een positief gevoel genereren, en mede daardoor dus positief leven, is méér dan alleen maar een paar keer per dag vrolijke, opwekkende slogans in je hoofd herhalen. Positief leven doe je met daden. En dan doe je dat niet alleen op de dagen dat alles goed gaat. De  echte kracht van positief leven komt op die dagen waarop alles tegen lijkt te werken.

Er is altijd iets dat je kunt doen dat je een positief gevoel geeft. Een kop koffie halen voor je humeurige collega, even iemand afzetten bij het station, simpelweg ‘goeiemorgen’ zeggen als je ’s ochtend binnen komt. 

Het zijn juist die kleine maar consistente waardevolle positieve daden  die je keer op keer gaat herhalen. Deze komen op de momenten dat je discipline verkiest boven verleiding, wanneer je kiest voor vriendelijkheid in plaats van wreedheid of onverschilligheid, wanneer je kiest voor geloof boven wanhoop. Deze (positieve) keuzes zijn altijd voor je beschikbaar, ongeacht de omstandigheden van het moment. Maak die positieve keuzes, de groten én de kleintjes. Elke keer dat het kan. En voordat je het weet sta je vol energie en positief gestemd in het leven.


 Wil je meer weten over mijn dienstverlening? Kijk op www.rutgerboelsma.nl

 


Wil je deze blog downloaden?
Het is een keuze; positief leven
Het is een keuze...pdf (531.56KB)
Wil je deze blog downloaden?
Het is een keuze; positief leven
Het is een keuze...pdf (531.56KB)
(deze blog is van start gegaan in oktober 2018)

 
 
 
 
Opbellen
E-mail