leven en werken
wordt zo veel leuker

Over Life

3 tips voor persoonlijke ontwikkeling

1. Begin bij jezelf - of: Stap uit de slachtofferrol

De eerste stap in persoonlijke ontwikkeling is om te stoppen anderen de schuld te geven van je levenssituatie. Natuurlijk is het waar dat je ouders en je jeugd een grote invloed op je leven hebben gehad en nog steeds hebben. En natuurlijk maakt ons economisch systeem het goede leven niet zo makkelijk voor je. Veel van jouw problemen kunnen zich voordoen in jouw omgeving. En veel van je conflicten worden veroorzaakt door andere mensen.
Maar persoonlijke ontwikkeling betekent dat je bij jezelf begint. De eerste stap is om te stoppen met het geloven van je eigen verontschuldigingsverhalen. Dit zijn verhalen die verklaren waarom je nog steeds niet het leven leidt dat je zou willen leven. En deze verhalen gaan altijd op zo'n manier dat de reden niet de jouwe is - het is altijd de schuld van de wereld en andere mensen.
Dus de eerste tip voor je persoonlijkheidsontwikkeling is: Neem overal verantwoordelijkheid voor. Je hebt geen controle over de omgeving en je medemensen. Maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. Het is jouw beslissing wat je met deze levenssituatie doet, hoe je erop reageert. Zelfs als het provocerend klinkt: stop met klagen over anderen en hen de schuld te geven van je leven. Stileer jezelf niet als slachtoffer. Ontwijk de verantwoordelijkheid niet. Begin altijd bij jezelf.

2. Ontwikkel je mededogen - voor andere mensen en andere levende wezens

Zelfs als je in het middelpunt van je persoonlijkheidsontwikkeling staat, ben je niet het middelpunt van de wereld. Persoonlijke ontwikkeling is geen verheerlijking van het ego of een toename van het narcisme. Op een gegeven moment bestaat persoonlijke ontwikkeling uit het achterlaten van je ego, minder ego hebben en minder om jezelf geven.
Mededogen is een vermogen dat ons dichter bij andere mensen en levende wezens brengt en kan zorgen voor een vreedzame interactie met elkaar. Naast jou zijn er nog tal van andere mensen die zich persoonlijk willen ontwikkelen en in ieder geval door jou met rust gelaten willen worden; idealiter zelfs ondersteuning krijgen. Een echt sterk karakter voelt zich nooit superieur aan zwakkere - ze helpen anderen te groeien. Persoonlijke ontwikkeling is geen individuele sport tegen concurrenten. Je eigen vooruitgang is ook goed voor anderen - en de vooruitgang van anderen is ook goed voor jou. Daarom is mentale groei geen schaars goed om voor te strijden. Je neemt van niemand iets af, maar ook anderen kunnen niets van je afnemen. Persoonlijke ontwikkeling is een goed dat toeneemt als het wordt gedeeld.
Dus als je groeit, cultiveer mededogen, geen egoïsme! Dit mededogen moet  niet alleen je naaste kennissen omvatten, maar ook mensen in de rest van de wereld,

3. Blijf volhouden - Persoonlijke ontwikkeling is een marathon, geen sprint.

Persoonlijke ontwikkeling is een levenslang proces. Je eigen persoonlijkheidskenmerken zijn relatief stabiel en kunnen niet van de ene op de andere dag worden veranderd. Alleen al om deze reden omvat persoonlijkheidsontwikkeling veel kleine stappen, niet een paar grote. Het gaat om wat je dagelijks of in ieder geval regelmatig doet, het gaat om je eigen gewoontes. Creëer essentiële gewoonten, één voor één, werk gestaag, maar overdrijf het niet. Heb geduld en discipline.

RBC Consultants, personal development consultants, in Leeuwarden helpt je graag met je persoonlijke ontwikkeling


8 dingen die je elke dag kunt doen om je beter te voelen

Ik geloof dat een ieder van ons een leven wil leiden dat rijk is aan betekenis en geluk. Nu is het wel zo dat het creëren van zo’n leven wel bij jezelf moet beginnen. Nu is het hebben van geluk, gek genoeg, onze ware aard. Maar helaas nog wel eens bedolven onder vooroordelen, overtuigingen, oude pijn en onvervulde behoeften. Hier lees je 8 eenvoudige dingen die je elke dag kunt doen om je beste en meest authentieke zelf weer te onthullen.

1. Waar ben je? Aanwezigheidscontrole

Besteed aandacht aan je aandacht. Waar is het? Breng je tijd niet door met pijnlijke herinneringen en spijt van dingen die je toch niet meer kunt veranderen. Of met zorgen en stress voor een onbekende toekomst. Dit ‘wonen in de tijd’ genereert veel angst, hopeloosheid, schuldgevoelens en lijden, en put je vermogen uit om van het huidige moment te genieten.

In het nu zijn, aanwezig zijn in iemands leven, is een vaardigheid als elke andere en kun je als zodanig oefenen en leren. Meditatiepraktijken kunnen in dit opzicht ongelooflijk waardevol zijn, maar vereisen wat tijd en toewijding, en  die schieten er dan nog wel eens bij in als gevolg van een druk schema.

Door simpelweg op te merken waar je geest zich op verschillende punten van de dag bevindt, train je jezelf om vaker ín het moment te zijn. Maak triggers voor jezelf  - bijvoorbeeld opstaan ​​van je bureau, je handen wassen of een deur openen. Merk dat gewoon op en word je bewust van hoe vaak je aandacht wordt ondergedompeld in het verleden of in de toekomst. In het begin schrik je er misschien van als je ontdekt hoeveel tijd je daarmee doorbrengt.

Verwijt het  jezelf niet dat je niet aanwezig bent. Let gewoon op, word je (meer) bewust van je denken en het zijn in het nu. Geleidelijk aan zul je merken dat je minder van je mentale energie aan het verleden en de toekomst besteedt, en steeds vaker in het nu verblijft.

2. Breng je innerlijke criticus tot zwijgen

Door de bovenstaande triggers te gebruiken begin je op die momenten de kwaliteit van je gedachten op te merken. De meesten van ons hebben een zeer harde innerlijke criticus, een constante, kibbelende stem in ons hoofd die ons met anderen vergelijkt en merkt dat we tekort schieten, ons uiterlijk bekritiseert, ons onze fouten verwijt  en ons er keer op keer aan herinnert dat we gewoon niet goed genoeg zijn.

Maar zelfs als je interne stem aardige dingen zegt, is het nog steeds slechts een zee van woorden. Het kan je vertellen dat je beter bent dan anderen, of je het gevoel geven dat het goed is als je acties onderneemt waarvan je weet dat ze niet goed voor je zijn. De sleutel is om dat simpelweg op te merken, je bewust te worden en jezelf er vervolgens aan te herinneren dat jij  zelf je stem bent en niet slechts een weerloze luisteraar. Op deze manier kun jij jezelf geleidelijk bevrijden van de tirannie van de geest, de stemmen die je niet wilt horen. Misschien kun je  voor de verandering zelfs genieten van wat rust en stilte in je hoofd. Als je het maar opmerkt! Voer regie over je gedachten, wees de baas in je eigen hoofd. Laat negatieve gedachten niet met je op de loop gaan.

3. Vrienden maken met angst       

Angst heeft een slechte reputatie gekregen. We geven de schuld aan angst voor alle dingen die we in ons leven graag willen doen, maar daarom juist niet doen of het vermijden. Maar angst is een natuurlijke reactie op het onbekende, de onzekerheid die het leven tot een avontuur maakt. Angst is  weliswaar een goede manier om ons te beschermen tegen het maken van roekeloze fouten, en het waarschuwt ons om na te denken voordat we de sprong wagen. Maar kijk nu ook eens terug naar de keren dat je je angst(en) onder ogen zag en het tóch deed. Ongeacht de fysieke uitkomst, er is altijd een bron van persoonlijke groei en kracht die je ter beschikking wordt gesteld wanneer jij je angsten onder ogen zien. En eenmaal aangepakt, lijkt de angst die  je had plotseling op de één of andere manier veel kleiner, zelfs een beetje dom. Wanneer jij je realiseert wat voor geschenk het onder ogen zien van je angsten je schenkt, begin je met een hernieuwd respect naar  angst te kijken. Wees nieuwsgierig naar je angsten en doe er alles aan om elke dag iets te doen waar je bang voor bent.

4. Stop en ruik de koffie

Ben je een koffieliefhebber? Hoe waardeer jij de geur van de verse bonen bij het openknippen van de zak koffiebonen?  Vreugde vinden in de kleine dingen. Dankbaarheid. Vanaf nu al het goede in je leven opmerken en waarderen. Het advies lijkt misschien afgezaagd en een beetje ‘new age’, maar het is één van de krachtigste manieren om jezelf en je leven te transformeren. Neem elke dag de tijd om dankbaarheid en vreugde te voelen voor alles wat je in je leven hebt, ook al is het zo klein en simpel als een perfecte kop koffie. Het versterkt die gevoelens en geeft  je steeds meer redenen om elke dag te ervaren op een simpele intense manier.

5. Wees een minnaar, geen vechter

Mededogen is de hoogste vorm van liefde en is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft niet van iedereen te houden met wie je in contact komt - je hoeft ze niet eens aardig te vinden - maar een beetje ruimte voor mededogen en empathie  heeft en geeft de kracht om de wereld  ten goede te veranderen. Begin klein. Geef een glimlach aan die persoon die je afsnijdt in het verkeer. De vrouw die voordringt in de winkel (ze heeft misschien een  slechte dag) laat haar een oprechte glimlach zien en kijk wat er gebeurt. Oefen met het doen van kleine inspanningen om een oprechte band met anderen tot stand te brengen. Je zult versteld staan ​​hoe goed dat voelt.

Medeleven en empathie opwekken is eenvoudig, maar niet altijd gemakkelijk. Er is moed voor nodig  om anderen niet gelijk te beoordelen, te bekritiseren en te veroordelen. Dat betekent niet dat je altijd goedkeurt wat anderen oprecht verkeert doen, of dat je ze helemaal over je heen laat lopen. Het is gewoon een interne aanpassing in je gedachten en houding ten opzichte van anderen.

 

6. Overbrug de integriteitskloof       

De meesten van ons dragen sociale maskers om ons ware zelf voor anderen verborgen te houden, vaak zonder zelfs maar te beseffen dat we dat doen. Velen van ons leerden van jongs af aan dat als jij jezelf bent, dat mogelijk spot, afwijzing of oordeel betekende. Dus begon je jouw woorden en je gedrag te veranderen om anderen te plezieren. We houden deze sociale maskers in stand en nemen nieuwe aan naarmate we ouder worden om de illusies die we hebben gecreëerd te beschermen en om de status quo te behouden. Voor sommigen is de kloof tussen wie ze werkelijk zijn en hoe ze zichzelf presenteren zo groot, dat ze zijn vergeten wat hun echte dromen en verlangens zijn. Deze integriteitskloof genereert angst, lijden en ontevredenheid

Als jij je eenmaal bewust bent van deze kloof, kun je deze stapje voor stapje overbruggen. Gewoon opmerken wanneer jij gedraagt alsof je iemand anders bent dan wie je bent, is al een stap dichter bij  je eigen authenticiteit. Je authentieke zelf onthullen kan een gevoel van kwetsbaarheid creëren, dus begin klein en bouw van daaruit. Uit eens je eigen mening in een gesprek met anderen, schrijf je eens in voor iets dat je echt interesseert, of draag kleding ​​waarvan je denkt dat het je echte IK representeert.

7. Roeping, passie en levensdoel

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over het vinden van je ware roeping, je levensdoel en je passies. Tja, niet iedereen heeft er maar één. De meesten onder ons  hebben meerdere passies en interesses. Wees authentiek en beweeg in de richting die het meest ‘zoals JIJ’ aanvoelt, die het meest bevredigend en vervullend is, en die de meeste vreugde bij je opwekt.

Als je, zoals veel mensen, niet eens weet wat je opwindt of je passies aanwakkert, begin dan door simpelweg de broodkruimels te volgen van dingen die je interesseren. Volg lessen in activiteiten die je aanspreken; lees boeken die je aandacht trekken; ga naar plaatsen die je intrigeren. Wees nieuwsgierig, blijf alert op gevoelens van verwondering, enthousiasme en voldoening, en kijk waar ze je naartoe leiden.

8. Droom verder

Eenmaal bewust van, en de focus op de 8 beschreven stappen? Begin dan met  het ontwerpen van het soort leven dat je het liefst wilt leiden. Neem elke dag wat tijd - slechts 5 tot 10 minuten is voldoende - om je de doelen, dromen en resultaten voor te stellen die je het liefst wilt ervaren. Onderneem dan elke dag actie in de richting van die doelen en dromen. De acties hoeven niet groot te zijn, ze hoeven niet perfect te zijn - ze hoeven niet eens de ‘juiste’ acties te zijn, maar ga gewoon door met de bedoeling. Wees aanwezig, let op en word nieuwsgierig naar jezelf. Vorm een nieuwe relatie met je angsten en houd medeleven in je hart. Streef ernaar om op elk moment en op alle manieren jezelf te zijn. Ontdek je dromen en onderneem actie voor het leven dat je wenst, maar blijf altijd plezier en vreugde vinden in je leven zoals het NU is.

Maak de reis, het proces en het avontuur belangrijker dan de bestemming, en je zult ontdekken dat het geluk en de vervulling waarnaar je op zoek was er altijd al is geweest, geduldig wachtend tot je ze opmerkt.

 


Mijn brief aan jonge mensen.....

Wake-up. Corona gaat voorbij. Open je ogen, adem de lucht, hoor de geluiden, voel de wind. Laat hem waaien door je hoofd, word helder. Elke seconde na nu is jouw leven, jouw toekomst. Heb straks geen spijt van alles wat je niet gedaan hebt.

Gebruik je talent, gooi het de wereld in. Deel het met anderen, je vrienden, je geliefden. Met alle mensen die je niet kent maar je vriend kunnen zijn. Laat andere mensen van je genieten. Kom zoals je bent, jij bent immers uniek. Sta op! Gooi af dat zware sombere kleed van het nu. Recht je rug. Omdat jij het kunt.

Als geen ander kun jij het leven aan. De vogels zingen voor jou. De zon gaat op voor jou. De maan houdt de wacht voor jou. De wind streelt je lichaam en verwaait je zorgen. De regen spoelt je geest en maakt hem fris. Laat los, laat los die zware gedachten!

Laat je voeden door je studie. Lees! Boeken maken je wijzer. Verdwaal in de emoties van het geschrevene. Het is voor jou bedacht. Grijp het. Kweek je geestkracht ter bescherming van jezelf, en voor het tonen van respect voor de gedachten van een ander.

Heb lief, je ouders, je broers en zusters, je vrienden, maar vooral jezelf. Zeg je waarheid rustig en duidelijk en luister naar anderen; ook zij vertellen hun verhaal. Houd vrede met je ziel in de tomeloze saaie verwarring van het nu.

Dit gaat voorbij. Bereid je nu al voor op het betreden van je toekomst, investeer in het nu dan kun je morgen al zaaien. Mat je niet af in saaiheid en somberheid. Jij bent wie je denkt dat je bent. Denk daarom alleen aan wie je wilt zijn. Niets, maar ook helemaal niets heeft enige betekenis in je leven, het is enkel  de betekenis die jij er zélf aan geeft. Verander je betekenis in gulheid voor het leven.

Geniet! Doe het! Doe het echt…..begin: NU! De wereld heeft je nodig!


Hier downloaden kan
Mijn brief aan jonge mensen
Mijn brief aan jonge mensen.pdf (147.97KB)
Hier downloaden kan
Mijn brief aan jonge mensen
Mijn brief aan jonge mensen.pdf (147.97KB)





12 oktober 2020

Corona en stress

Volwassenen, tieners en zelfs kinderen – ervaren stress tijdens deze corona periode. Stress is een reactie op een situatie waarin iemand zich bedreigd of angstig voelt. Door op de juiste manier te leren omgaan en de juiste zorg en ondersteuning te krijgen, kunnen stressvolle gevoelens en symptomen worden verminderd.

Door het langer aanhouden van de corona kunnen mensen sterke en aanhoudende reacties hebben. De symptomen kunnen fysiek of emotioneel zijn. Veel voorkomende reacties op een stressvolle gebeurtenis kunnen zijn:

• ongeloof, shock en gevoelloosheid
• zich verdrietig, gefrustreerd en hulpeloos voelen
• moeite met concentreren en beslissingen nemen
• hoofdpijn, rugpijn en maagproblemen
• roken of gebruik van alcohol of drugs

Je emotioneel en nerveus voelen of moeite hebben met slapen en eten kunnen allemaal normale reacties op stress zijn. Hier zijn enkele bewezen tips om op een goede wijze met stress om te gaan:

• Zorg goed voor jezelf. Dat doe je door gezonde en uitgebalanceerde maaltijden te nemen, regelmatig te bewegen, te sporten of te trainen. Zelfs een half uurtje wandelen is al heel goed voor het laten verdwijnen van stressvolle gedachten en gepieker; zorg voor voldoende slaap (8 uren is écht wel nodig). Gebruik vlak voor het slapen gaan geen smartphones of computers. De schermen ervan bezorgen je een onrustige slaap. Last but not least: gun jezelf een pauze als jij je gestrest voelt. Lees in die pauze even een artikel in een tijdschrift/krant, pak een lekkere kop thee en geef je kat/hond wat extra aandacht door hem te kroelen (ont-strest het dier meteen ook 😊)

• Praat met anderen. Bespreek je stress of wat je dwars zit en hoe jij je daarbij voelt met je partner, een ouder of een goede vriend(in). Praten over je probleem lucht op en je zult ook heel vaak ontdekken dat je niet de enige bent. Ook dat te weten geeft vaak wel wat meer rust.

• Vermijd drugs, alcohol en fout eetgedrag. Deze lijken misschien te helpen, maar dat doen ze niet. Ga niet je problemen wegdrinken, wegspuiten of weg-eten. Uiteindelijk zal dat alleen maar extra problemen veroorzaken en de stress die je al voelt nog verder vergroten.

• Neem een ​​pauze. Als nieuwsgebeurtenissen je stress geven, neem dan een pauze tijdens het luisteren of het kijken naar het nieuws. Of sla al dat slechte nieuws in de krant, op televisie of op de radio gerust een week over. Je zult er niets aan missen. Sterke nog, je zult je er beter door gaan voelen. Per slot van rekening kun je niet alle wereldproblematiek op je schouders nemen.

Help jongeren / je kinderen met stressverwerking. Jongeren kunnen vooral overweldigd zijn door stress door  bijvoorbeeld verlies van familie of een bekende (in dit geval door corona), maar ook doordat ze niet op bezoek kunnen bij opa en oma. Zo ook door het ontbreken van structuur en begeleiding op school. Het valt hun moeilijk om een (nieuw) ritme te krijgen en voelen zich onwennig in een omgeving waar zij zich, normaal gesproken, veilig en vertrouwd voelen. Praat met hun, doe niet alsof het er niet is. Overleg samen over een plan van aanpak om ritme en het gevoel van veiligheid zoveel als mogelijk weer te herstellen. Een huiswerkinstituut is een goede oplossing voor ritmeverlies en uitval op school.

Herken wanneer je meer hulp nodig hebt. Als je problemen aanhouden of niet verbeteren zoek dan hulp bij een professional. Praat dan met een psycholoog, maatschappelijk werker of  een professionele hulpverlener. Kijk bijvoorbeeld eens op de website coronacoach.online


Stress en corona
Stress door Corona.pdf (241.7KB)
Stress en corona
Stress door Corona.pdf (241.7KB)




10 augustus 2020

De “ik ben nu werkeloos” survival kit

En plotseling was daar de corona-crisis. Het overviel ons gewoon, we hadden het gewoonweg niet zien aankomen. En dan even plotseling ben je werkeloos. Ingrijpend, of niet dan? Verander je mindset, maak van de nood een deugd. Laat het een begin zijn van een nieuwe spannende gebeurtenis vol uitdagingen. Lees hier, hoe.

 In de ochtend

Om mee te beginnen, er zijn natuurlijk wel wat verplichtingen maar belangrijk is ook dat je de regelmaat er in houdt. Hou heel bewust een dagritme aan. In het weekend lekker uitslapen, gewoon doen! Maar door de week lekker vroeg van je bed af en de dag meepikken. Besteedt de eerste helft van de dag aan het zoeken naar werk en leer daarbij vooral te relativeren. Er gaan heel veel afwijzingen komen, en voordat je gaat denken dat je compleet ‘waardeloos’ bent, uh uh niet doen. Je hebt alleen de juiste match nog niet gevonden. Of wil je de fout maken dat je misschien nu (weer) een baan krijgt die je diep in je hart  helemaal niet leuk vindt.

Solliciteren is gewoon hard werken. Werk je LinkedIn pagina en je curriculum vitae  bij, wordt actief op Twitter en Facebook, meld je aan bij specifieke doelgroepen. Vertel je omgeving dat je een baan zoekt, ga je vooral niet verbergen uit schaamte. De kans is groot dat je omgeving onbewust met je mee gaat zoeken en met de ‘gouden tip’ komt. Hoewel werkeloosheid natuurlijk een harde les is die je met de neus op de feiten drukt, zie het als een sabbatical en geef óók invulling aan de wens “als ik met pensioen ben, dan ga ik…..”. Dan wilde je graag nog eens een boek schrijven, nog eens naar je oudoom in Amerika gaan, leren koken, je boekenlijst (her-) lezen. Kortom, dat mag! Doe dat! En ga niet bij de pakken neerzitten. Van energie krijg je energie. Hou je gedachten positief. Geniet zonder schuldgevoel van je vrije tijd en het mooie weer. Ik adviseer mijn klanten de huishoudelijke taakverdeling anders in te gaan richten. Geen gevlieg en gehaast meer om je kind van de opvang te halen, boodschappen, te doen, auto naar de garage te brengen, eten te koken, huis schoon te maken. etc. Hoe mooi dat je kindje ervaart dat het een papa heeft en zich niet langer afvraagt wie toch die man is die ’s zondags aan tafel het vlees snijdt ( …ken je die commercial nog?)

 In de middag

De middag is voor de klusjes. Eindelijk eens dat hok opruimen, de slaapkamer opnieuw behangen, de tuin reorganiseren, werken aan een sixpack op de sportschool. Want blijven bewegen is heel belangrijk. Endorfines, dopmanine, serotine. Het zijn allemaal stofjes  waar je lijf zich mee injecteert als je aan het sporten bent, die er voor zorgen dat jij je goed voelt. Het geeft je een opgeruimd gevoel als je zo bezig bent. En neem ook even de tijd om met je gedachten alleen te zijn. Geen enkele spontane ingeving of fantasie meteen verwerpen als raar of onhaalbaar. Vraag je af wat je wilt met de rest van je leven. Noem het je blanco gedachten experiment. Misschien ben je het stiekem wel beu om  altijd hard te werken of elke dag twee uur in de trein te zitten. Tijd voor (her-)bezinning. En last but not least, laat je eens testen op IPI. Dat staat voor Intra Persoonlijke Intelligentie ( of ook wel: hoe goed ken jij jezelf?) Door jezelf te kennen  word je inschattingsvermogen veel beter, zo ook je vermogen om te reflecteren, en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Je wordt  meer vastberaden en doelgerichter en je kunt je eigen gevoel en stemming veel beter onder controle houden



Hier kun je de column downloaden
De Werkeloosheid Surivivalkit
Werkeloos.pdf (204.01KB)
Hier kun je de column downloaden
De Werkeloosheid Surivivalkit
Werkeloos.pdf (204.01KB)



I8 mei 2020

Vitaliteit-tijd (nr. 7) Ik wil meer structuur voor mezelf

Als jij jezelf wat meer richting kon geven, zou je efficiënter en productiever zijn. Jouw probleem is dat jij jezelf zonder toezicht op structuur niet kunt motiveren. Als iemand tegen jou zegt wat er gedaan moet worden, doe je het direct. Maar als het aan jezelf ligt, stel je het uit of doe je het halfslachtig

 Meer structuur

Je zegt dat je behoefte hebt aan structuur. Je kunt elke opdracht aan en weet alles af te maken, als jou maar gezegd wordt wat er gedaan moet worden en hoe het moet. Het is in feite niet de structuur die je nodig hebt, maar datgene wat ermee samenhangt. Als er iemand is die zegt wat er nodig is er ook iemand die naderhand zegt: “goed gedaan!. Als je voor jezelf iets doet, krijg je die waardering misschien niet. Je geeft meer om een schouderklopje dan om het gevoel van succes dat je hebt als de taak af is. Je denkt niet dat je een waardige taak tot een goed einde kunnen brengen zonder bijdragen van anderen. Wil jij succesvol zijn, dan moet iemand anders er ook aan mee werken. Je vindt niet dat jouw eigen ideeën de moeite waard zijn, dus heeft elke opdracht die je uitvoert toezicht van een ander nodig om te slagen.

 Zekerheid

Structuur geeft je ook een gevoel van zekerheid en continuïteit. Vrijheid om te kiezen kan leiden tot spijt en verwarring. Structuur zorgt ervoor dat je doen en denken beperkt wordt, en bespaart je veel moeilijke keuzes: daardoor heb je geen spijt of zorgen. Je doet gewoon wat ze zeggen en maakt je niet druk om de gevolgen. Als er iets misgaat, kun je de schuld en verantwoordelijkheid afschuiven, of minstens met iemand delen.

 Doelen hebben

Wees duidelijk over je doelen. Wanneer je een behoefte aan structuur zegt te hebben, is wat je eigenlijk wilt vaak: zingeving. Ergens onderweg ben je het besef kwijt geraakt dat wat je doet belangrijk is, dat het echt iets uitmaakt. Zonder die overtuiging raak je de richting al snel kwijt. Neem dus nu direct de tijd om over je belangrijkste doelen na te denken. Waarom zijn ze zo belangrijk? Wat krijg je als je ze haalt, wat krijg je als je ze niet haalt? Wat krijg je niet als je ze haalt of wat krijg je niet als je ze niet haalt? ( 😊 ) Is de opbrengst te verenigen met je hoogste waarden? Als je vindt dat je doelen je echt iets zeggen, wees er dan gelukkig mee en gebruik dit inzicht om jezelf weer energie te geven. Als je vindt dat je doelen je geen voldoende gevoel van gerichtheid geven, heb je iets ontdekt dat net zoveel waard is. Stel nieuwe doelen waarmee je wel kunnen bereiken wat je echt wilt. Als je doelen en je inspanning op één lijn zitten, kun je bergen verzetten. Je hoeft geen bevestiging of discipline bij anderen te zoeken, omdat je weet wat voor waarde je eigen doelstellingen hebben, en je kunt jezelf bevestigen terwijl jij ze nastreeft. Als jij je prioriteiten maar helder maakt en je ziet hoe de kleinere doelen daar inpassen zie je de structuur die nodig is.

Structureer je dagen en weken. Soms moet je al maanden van tevoren iets plannen. Het zal je veel meer overzicht, gemoedsrust en een goed gevoel geven als je dit gaat doen.Je wordt ook een stuk productiever, er komt orde in de chaos en je krijgt een tevredener gevoel. En af en toe…. alles loslaten en lig je heerlijk niets te doen waar dan ook


Hir kun je de column downloaden
Ik wil meer structuur
Ik wil meer structuur voor mijzelf.pdf (185.77KB)
Hir kun je de column downloaden
Ik wil meer structuur
Ik wil meer structuur voor mijzelf.pdf (185.77KB)




4 mei 2020

Vitaliteit-tijd (nr. 6) Ik kom altijd overal te laat

Je staat er om bekend dat je altijd steeds overal te laat bent. Je komt nooit ergens op tijd. Hoe je ook je best doet, hoe weinig verkeer er ook op de weg is, en hoe vroeg je ook weggaat, je komt te laat. Ook al zet je de wekker 10 minuten vroeger, dan nog kom je steeds 10 minuten te laat.

 Drijfveren

Als je steeds te laat komt, is dat meestal een zaak van een of meerdere onbewuste drijfveren. Jij wilt de controle uit oefenen. Laten wachten zorgt er voor dat jij de macht hebt. Als andere mensen op jou wachten, voel je dat ze afhankelijk van jou zijn. Je hebt een enorme behoefte iets onder controle te hebben. Vroeg(er) komen ziet er  onbewust als iets vernederends, waardoor jij de speelbal wordt van andermans grillen en timing. Een andere drijfveer heeft met respect te maken. Heb je weinig zelfrespect, dan kan het je weinig schelen of anderen jouw bot en ongeïnteresseerd vinden omdat je te laat bent. Als je weinig respect hebt voor degene die je ontmoet, trek jij je ook niets aan van het feit dat je (andermans) tijd verspild. Tenslotte kan de psychologische toestand die veroorzaakt wordt door het te laat komen aantrekkelijk voor je zijn. Je geniet van de adrenalinestoot die de race tegen de klok je geeft. Om die reden zou het kunnen dat je behoefte hebt aan spanning. Misschien sta je zelfs wel als roekeloos te boek, omdat je door je behoefte aan spanning gevaarlijke of onveilig auto rijdt.

Verantwoordelijkheid nemen

Neem de verantwoordelijkheid voor kleine opdrachten op je en klim vanaf dat punt verder op. Wanneer we van onszelf denken dat we te vaak gefaald hebben, hebben we een lager verwachtingspatroon van onszelf, en zijn we minder gauw bereid om belangrijke taken op ons te nemen. Maar we willen nog steeds controle uitoefenen, al is het maar over iets om belangrijks als de tijd waarop een bijeenkomst begint. Pak dit gedrag bij de wortel aan door jezelf taken op te leggen waarvan je weet dat je ze met succes kunt afmaken. Denk daarna terug aan alle dingen die je op een dag goed doet. Neem geleidelijk meer verantwoordelijke taken op je en geniet ervan controle uit te oefenen die productief is. Als de verantwoordelijkheden je even te veel worden, of je bent bang dat het weer misgaat, splits ze dan op in onderdelen die beter te overzien zijn en waarvan je weet dat je ze makkelijker aankunt. 

Respecteer de tijd

Respecteer de tijd van anderen evenals die van jezelf. Als bijeenkomsten uitgesteld moeten worden omdat iemand te laat is, verliest iedereen, ook de laatkomer. Er is minder tijd om de agenda af te werken, minder voor overleg etc. Je kunt anderen niet respecteren als jij jezelf niet respecteert, maar ook andersom kan dat niet, het gaat samen. Realiseer je dat jouw aanwezigheid wel degelijk iets uitmaakt, en je zult meer gemotiveerd te zijn om daar rekening mee te houden. Wanneer je dat besef wel hebt, maar het nog steeds moeilijk is om op tijd te komen, vraag je collega's dan om hulp. Misschien kunnen jullie afspreken dat voor elke 5 minuten  die je te laat bent 2 euro in de afdelingspot stopt, of de hele week de koffie verzorgt voor alle collega’s.


 

Hier kun je de column downloaden
Altijd te laat
6. Altijd te laat komen.pdf (153.49KB)
Hier kun je de column downloaden
Altijd te laat
6. Altijd te laat komen.pdf (153.49KB)



29 april 2020

Vitaliteit-tijd (nr.5) Ik laat mij zo snel afleiden

Jij kunt je maar moeilijk concentreren of ergens op richten. Je leest telkens dezelfde zin. Je vraagt vaak aan mensen of ze het willen herhalen omdat je er even niet bij was. Je verliest vaak midden in een zin de lijn van jouw gedachten, of je raakt helemaal de draad kwijt. Je verveelt je snel, zelfs bij dingen die je vroeger wel interessant vond.

Twee soorten afleiding

Iemand heeft eens gezegd dat de kwaliteit van ons bestaan vooral gebaseerd is op ons aandacht niveau. Je geluk en succes hangt af van hoe jij je energie kunt richten. Je probleem is dat je de controle op je aandacht kwijt bent. In plaats van je op iets te concentreren, laat jij je bewustzijn afleiden door vluchtiger gedachten en door het malen, dat steeds maar doorgaat.

Er zijn twee soorten afleidingen, die van binnen uit en die van buiten af, en ze versterken elkaar. Afleiding van buiten af komt onder meer door het principe: hoe meer dingen je tegelijk kunt doen, hoe meer talent je hebt. Als het er dan op aankomt je op één ding te concentreren merk je dat jij je snel verveeld en afgeleid bent, zodat je zelfs een eenvoudige klus niet kunt afmaken. Je geest is geoefend om te zwerven. Afleiding van binnen uit komt doordat je geest door maalt: je zorgen, angsten en spanningen maken het je moeilijk om je te concentreren. Het lukt je niet je van deze ruis te ontdoen, waardoor het moeilijk is nieuwe informatie op te nemen.

 De juiste verhoudingen

Je zou ook kunnen zeggen dat het je niet lukt jouw wereld in haar juiste verhoudingen te zien. Je hebt de neiging om alle situaties als levensgroot te beschouwen. Elke gedachte staat centraal en eist direct alle aandacht op. Waarschijnlijk ben je erg creatief. Daardoor kan je beeld vervormen. In jouw ogen is alles groot, helder, kleurrijk en dichtbij, je problemen incluis. Waar anderen in staat zijn prikkels van verschillende afstanden te bekijken, gebeurt bij jou alles vlak voor je. Geen wonder dat je het lastig vindt om aandacht te schenken aan slechts één ding tegelijk.

 Oplossing

Maak iets helemaal af. Zoek een klus uit (echt maar eentje) en richt daar al je energie op. De eerste keer dat je deze oefening doet moet je iets uitzoeken wat je binnen een dag kunt afmaken. Als het klaar is krijg je een sterk gevoel van bevrediging en afronding. Om te voorkomen dat je afgeleid wordt, moet je het proces zo simpel mogelijk houden. Hak daarom je klus in stukjes. Als je eenmaal weet hoe het is om iets te bedenken en het helemaal af te maken kun je je wagen aan grotere projecten waarvoor je een week of langer neemt.

De tweede tip. Zoek iets wat je enorm fascinerend vindt en waar je helemaal in op kunt gaan. Je kunt je geest niet dwingen tot stilte, dat is net zoiets als er iemand schreeuwen dat hij ontspannen moet zijn. Als jij je  aandacht naar buiten richt  en die gaat ergens volledig in op, is je geest vanzelf rustig(er). Daarom zijn hobby's vaak zo rustgevend. Je hoeft niet te proberen te ontspannen. Je komt er vanzelf door je sterke interesse. Je verliest zelfs het idee van de tijd die voorbijgaat. In deze toestand van volledig erin op gaan worden ideeën geboren, kom je tot inzicht en voel jij je echt vredig.

Tot slot tip drie: probeer eens verschillende vormen van meditatie, zelfhypnose of biofeedback. Met dit perspectief zou je beter in staat zijn je aandacht en geestelijke energie te richten waar heen jij maar wilt.


Hier kun je de column downloaden
Afleiding
5. Ik laat mij zo snel afleiden.pdf (145.62KB)
Hier kun je de column downloaden
Afleiding
5. Ik laat mij zo snel afleiden.pdf (145.62KB)



27 april 2020

Vitaliteit-tijd (nr.4) : Ik blijf zo hangen in het verleden

De coronatijd zet ons leven deels op slot. Een prachtige gelegenheid om eens na te denken over jezelf. Een maand lang schrijf ik elke dag een column tot 20 mei a.s.om je te laten nadenken over jezelf. Als adviseur persoonlijke ontwikkeling geef ik aandacht aan onderwerpen die in mijn praktijk aan de orde zijn geweest. Ik hoop dat jij je voordeel er mee kunt doen. Dit keer adviezen voor als je blijft hangen in het verleden. “We beslechten het verleden niet door erin te blijven hangen, maar door volop van het heden te genieten” aldus Marianne Williamson  (Amerikaanse auteur)

Soms kunnen mensen dingen die jaren geleden zijn gebeurd niet loslaten, terwijl andere mensen iets wat vorige week gebeurde niet kunnen loslaten. Komen deze scenario's je bekend voor?

Je zou terug wil gaan in de tijd om bepaalde delen van je leven over te doen; je worstelt nog met dingen uit het verleden waar je spijt van hebt; je denkt vaak na over hoe je leven er uit zou hebben gezien als je andere keuzes had gemaakt; je hebt soms het gevoel dat de beste dagen van je leven al achter je liggen; je speelt gebeurtenissen uit het verleden telkens opnieuw af in je hoofd, als een film; je straft jezelf of je overtuigd jezelf ervan dat je het niet verdiend om gelukkig te zijn; je schaamt je voor je verleden; als je een fout begaat of iets gênants doet, blijft het in je hoofd zich telkens herhalen; je denkt veel na over alle dingen die je anders het moeten of had kunnen doen. Zomaar een greep uit de scenario’s die mijn klanten mij noemen.

Hoewel zelfreflectie een gezond verschijnsel is, is het soms destructief om in het verleden te blijven hangen. Op die manier kun je niet genieten van het heden en plannen maken voor de toekomst. Maar je hoeft niet in het verleden te blijven hangen. Je kunt er voor kiezen om in het heden te gaan leven. Blijven hangen in het verleden begint als een cognitief proces, maar zal uiteindelijk je emoties en gedrag beïnvloeden. Door anders tegen je verleden aan te kijken, kun je weer verder met je leven.

Plan een tijdstip om aan een gebeurtenis uit het verleden te denken. Soms hebben onze hersenen even de gelegenheid nodig om dingen op een rijtje te zetten. Hoe vaker je tegen jezelf zegt dat je er niet aan moet denken, hoe sterker die herinneringen zich in de loop van de dag opdringen. In plaats van die herinneringen uit alle macht te onderdrukken, zeg je tegen jezelf: daar kan ik van leren. Vervolgens neem je na het eten 20 minuten de tijd om eraan te denken. Zodra de tijd om is ga je weer iets anders doen.

Bedenk iets anders om aan te denken. Besluit bijvoorbeeld om telkens als je terug denkt aan die baan die je niet hebt gekregen, je te concentreren op de plannen voor de volgende vakantie. Dat is ook handig als je de neiging hebt om vlak voor het slapen gaan aan negatieve dingen te denken.

Stel doelen voor de toekomst. Je kunt onmogelijk in het verleden blijven hangen als je plannen maakt voor de toekomst. Maak plannen voor zowel de korte als lange termijn en begin te werken aan de actie stappen waarmee je die doelen gaat bereiken. Op die manier heb je iets om naar uit te kijken en kijk je minder snel om naar je verleden. Wist je trouwen dat ons geheugen niet zo nauwkeurig werkt als je denkt? We hebben de neiging om herinneringen aan vervelende gebeurtenissen te overdrijven en te dramatiseren. Als je terug denkt aan iets wat je hebt gezegd en waar je spijt van hebt, zie je voor je dat andere mensen veel negatiever reageerden dan vaak in werkelijkheid het geval was. Heb je daar last van? Focus dan op de lessen die je ervan hebt geleerd. Niets in het leven heeft enige betekenis, behalve de betekenis die jij er zelf aan geeft. Verander de betekenis, verander je leven.


Hier kun je de column downloaden
het verleden
4. Hangen in het verleden.pdf (190.16KB)
Hier kun je de column downloaden
het verleden
4. Hangen in het verleden.pdf (190.16KB)



24 april 2020

Vitaliteits-tijd (nr.3) Ik voel mij zo alleen

In deze tijd wil ik graag aandacht geven aan (geestelijke) vitaliteit. Elke dag een advies tot 20 mei. Een serie met raadgevingen en oppeppers die je kunt verzamelen. In deze derde column aandacht voor als jij je wel eens eenzaam voelt. En wat doe je daar dan tegen? Juist nu het verboden is de sociale contacten in grotere groepen fysiek te laten plaatsvinden. Het alleen zijn is je niet verbonden voelen. Je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Deze sociale eenzaamheid kan invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven.

Onderzoek

In 2014 is er een onderzoek geweest van Epley & Schroeder naar sociale connectie in het openbaar vervoer. Je wordt gelukkig en je wordt gezonder als jij je met anderen verbonden voelt en ongelukkig en ongezond als dat niet zo is. En toch negeren mensen dag in, dag uit mogelijkheden om met anderen in contact te komen. Maar, waarom praten we niet met onbekenden? Epley en Schroeder benoemde twee opties: de eerste optie: praten met vreemden is gewoon écht minder leuk dan even alleen zijn met je eigen gedachten. En de tweede optie is dat mensen alleen maar dénken dat praten met onbekenden niet zo leuk zal zijn, en dat ze zich daarin vergissen.

Tijdens het reizen

Tijdens het reizen  vroegen zij reizigers om óf onderweg in de trein of de bus een interessant gesprek te voeren met een onbekende, of juist in stilte te zitten met de eigen gedachten, of te doen wat ze normaal zouden doen. Daarnaast lieten ze een andere groep proefpersonen de instructies van dat experiment lezen, en vroegen hun om zich voor te stellen dat ze eraan meededen. Op die wijze konden de beide psychologen kijken wat mensen van die situaties verwachten. De mensen die onderweg een gesprek voerden met een onbekende, gemiddeld van zo’n tien tot vijftien minuten, bleken de prettigste reis te hebben van alle deelnemers. Hun geluksgevoel ging daarmee omhoog.  De andere groep daarentegen dachten dat met een vreemde praten onprettig en onproductief zou zijn, maar vooral ook dat de andere zo’n plotseling gesprek niet leuk zou vinden. Er was niemand in hun onderzoek die gevraagd was met een vreemde te praten en die vervolgens afgewezen werd.

Koffiepraatje

het onderzoek suggereert dat je gelukkiger zou kunnen zijn als jij je meer bezig zou houden met de onbekende mensen om je heen. Zo blijkt ook dat  mensen die een praatje maken met de barista van hun koffietentje zich beter voelen dan mensen die efficiënt hun koffie-to-go kopen. Het is heel gemakkelijk om zomaar een praatje aan te gaan met andere mensen. Kijk goed naar hen, of hun directe omgeving en er valt je vast wel iets op om iet over te zeggen. Zelfs een praatje over het weer is een ingang. Zelf heb ik kleine kaartjes die ik weggeef aan iemand die méér moeite voor mij doet dan normaal gebruikelijk. Daarop staat de tekst “je ontvangt dit complimentkaartje omdat ik tevreden ben over wat voor mij hebt gedaan, dank je wel!” . Dan zijn er nu twee mensen die zich gelukkiger voelen. Zelfs op anderhalve meter afstand of meer, een praatje beginnen maakt dus gelukkiger. Weg met die telefoon, kijk om je heen, lach iemand toe en begin een praatje.


Hier kun je de column downloaden
Ik voel mij zo alleen
Ik voel mij zo alleen.pdf (146.87KB)
Hier kun je de column downloaden
Ik voel mij zo alleen
Ik voel mij zo alleen.pdf (146.87KB)




23 april 2020

Vitaliteits-tijd (nr.2) Ik ben een pleaser

In deze tijd wil ik graag aandacht geven aan (geestelijke) vitaliteit. Elke dag een advies tot 20 mei. Een serie met raadgevingen en oppeppers die je kunt verzamelen. In deze tweede column aandacht voor als je het iedereen altijd naar de zin wilt maken. Je bent een pleaser. Als je besloten hebt om het iedereen altijd maar naar de zin te maken, kom je niet veel verder. Je laat daarmee een positieve intentie voor jezelf zien, maar tegelijkertijd ga jij jezelf ook wegcijferen voor anderen. Achter jouw gedrag zit altijd een pijn of verlangen dat je opgevuld probeert te krijgen door het bij een ander te halen. Wat kun je eraan doen?

Zelfverzekerd

Het beste advies is de confrontatie aan te gaan met je eigen overtuigingen, besef je dat deze wereld is wat je ervan maakt, en dat dat tevens maakt wat je kiest. Het is mogelijk een authentiek leven te leiden als jij je woorden en daden in overeenstemming brengt met je persoonlijke overtuigingen. Je gaat heel veel voordelen ervaren als je dapper genoeg bent om volgens je eigen waarden te leven. Dat begint bij zelfverzekerdheid. Die wordt veel groter. Immers, hoe meer jij je beseft dat het niet jouw taak is om andere mensen gelukkig te maken, hoe onafhankelijker en zelfverzekerder je zult worden.

Toename wilskracht, minder stress

In The Journal of Experimental Psychology verscheen een onderzoek waaruit bleek dat je meer wilskracht hebt wanneer je je eigen keuzes maakt dan wanneer je een keuze maakt op basis van wat andere mensen willen. Je zult altijd moeite hebben om je eigen doel te bereiken als je alleen maar iets doet om iemand anders tot vriend te houden. Je zult (nog meer) gemotiveerd zijn om op de ingeslagen weg verder te gaan als je ervan overtuigd bent dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Bovendien ervaar je, en dat is mooi meegenomen, minder stress. Dat komt omdat je beperkingen en gezonde grenzen trekt waardoor je het gevoel krijgt meer controle te krijgen over je eigen leven.

Leren ‘nee’ te zeggen

Vaak is het je schuldgevoel of angst om de confrontatie aan te gaan waardoor je (te) vaak ‘ja’ zegt  tegen de prioriteiten van andere mensen. Onnadenkend ja zeggen tegen wat anderen van je verlangen, betekent vaak dat je geld, tijd en energie steekt in dingen die niet altijd je prioriteit hebben. ‘Ja’ zeggen tegen mensen die je nauwelijks kent, gaat vaak ten koste van tijd die je kunt doorbrengen met de mensen die je het meest dierbaar zijn. Nee zeggen geeft je tijd voor jezelf. Als je vaker nee zegt, heb je tijd om ‘ja’ te zeggen tegen de dingen die er echt toe doen. ‘Nee’ zeggen kun je leren. Te beginnen door het te doen. Het maakt duidelijk waar je grenzen liggen. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook duidelijk voor anderen.

Respect krijgen

Andere mensen zullen meer respect voor je hebben als jij je assertiever gaat gedragen. Oefen jezelf vooral in een betere communicatie. Communicatie is het cement tussen de stenen. Als je communicatie verbetert kun je voorkomen dat je wrok en woede opbouwt jegens bepaalde mensen. Als je jezelf bovendien voor 100% verantwoordelijk maakt voor je eigen communicatie zul je merken dat contacten soepeler verlopen, je minder stress hebt en je sneller je doelen zult bereiken.

 


Deze column kun je hier downladen
Ik ben een pleaser
Ik ben een pleaser.pdf (145.91KB)
Deze column kun je hier downladen
Ik ben een pleaser
Ik ben een pleaser.pdf (145.91KB)




22 april 2020

Vitaliteit-tijd (nr.1) Ik heb zo weinig discipline

In deze tijd wil ik graag aandacht geven aan meer tijd voor vitaliteit. Een serie met raadgevingen en oppeppers. In deze eerste column dit keer aandacht voor je eigen discipline. Of het nu om afvallen gaat, of een programma om meer ordening in je leven te brengen, gaan sporten of wat dan ook, het gaat altijd hetzelfde. Je weet wat er nodig is en  vervolgens  doe je dat dan een tijdje. Maar uiteindelijke stop je er onvoldoende energie en aandacht in om het ook écht vol te houden. Je wordt steeds minder gemotiveerd en je verliest je interesse erin. Vervolgens hou je jezelf voor dat je het eigenlijk nooit wilde, of dat het toch niet de moeite waard is en dan geef je het op. Een andere keer maar weer eens doen, denk je dan bij jezelf. Zoals overigens elke keer daarvoor…..

Geen aangeboren discipline

Misschien heb je nu eenmaal geen aangeboren discipline. Geen paniek, dat denken er wel meer. Maar toch, er zijn oplossingen. Je kunt het namelijk aanleren. Er is veel meer dan enkel een wens nodig om discipline op te roepen. Dat is niet iets dat je zomaar aan of uit kunt zetten, het moet getraind worden. Doordat je het traint, maakt het je sterker en doordat je er dus  er meer aandacht aan geeft , wordt het krachtiger voor als je het nodig hebt. Conditioneer je zelfdiscipline. Dwing jezelf om je best te doen. Stel voor jezelf een  systeem van "belonen en straffen" op. Jij leert je geest lui te zijn, als je een opdracht af moet maken maar je toch besluit tv te gaan kijken. Als je wekker 's morgens afloopt en je trekt de dekens over je hoofd, leer jij je geest lui te zijn. Mee eens? Ja, toch? Daar gaan we wat aan doen 😊. Eerst een strafmaatregel: laat je partner er op toezien dat jij je aan je afspraken houdt. Als opstaan je zwakke punt is, spreek dan met je partner af dat, als je niet binnen 5 minuten nadat de wekker is afgelopen bent opgestaan hij of zij de dekens van je af trekt. Of dat je met je gezin afspreekt dat je iedere keer die je niet gaat te sporten, 5 euro in de familiepot moet stoppen. (Je kinderen houden dat echt héél goed in de gaten.....)  Dit – ik-straf-mijzelf- principe werkt vaak  goed en stimulerend.

Beloon jezelf

Besteed ook aandacht aan het belonen. Dat is bijna nog effectiever dan straffen. Spreek het volgende af met je partner. Jullie gaan samen een romantisch uitje maken als  het je minstens twee weken gelukt is op tijd op te staan. Waar het om gaat, is dat je je oude gewoonte doorbreekt en je nieuwe discipline  gebruikt om meer stimulans in je leven te brengen. Gebruik een mislukking niet als een smoes om je discipline meteen te laten verslappen. Spoor jezelf direct direct weer  aan. Doe dat bewust en weloverwogen. En acties groot en klein, zo spreek je met jezelf af,  gaan gewoon allemaal door.

Niet opgeven

Niemand is volmaakt, dus zo nu en dan zul je echt wel weer een beetje verslappen. Het komt er nu op aan wat je daarna gaat doen. Laat je het erbij en geef je meteen al op, of ga je gewoon weer verder. Discipline is het belangrijkste wat er is als het om succes en voldoening  gaat. Blijf er dus aan werken. Zorg voor voldoende structuur in je leven. Stel prioriteiten als het nodig is. Zorg ervoor dat je je niet laat overdonderen door dat ene, waarvan je denkt dat het nu persé vandaag af moet. Richt daar niet al je energie op. Als je vandaag iets geheel anders  wél kunt bereiken is het des te beter, en geeft je ook voldoening. Appeltje,eitje , toch? Succes!


Hier kun je de column downloaden
Zelfdiscipline
Vitaliteittijd 1 Zelfdiscipline.pdf (214.27KB)
Hier kun je de column downloaden
Zelfdiscipline
Vitaliteittijd 1 Zelfdiscipline.pdf (214.27KB)



20 maart 2020

Creëer je eigen realiteit

Met deze, al decennia oude, uitspraak wil ik je er graag aan herinneren dat, ongeacht de ervaring om je heen, hoe jij reageert, hoe jij ervoor kiest om die ervaring waar te nemen, altijd je eigen keuze is. Zelfs als de realiteit waar je doorheen gaat en waarneemt niet helemaal perfect is, is het in zekere zin een voorrecht om er iets van weg te nemen. Ik pas daarmee de realiteit aan. Zinvol? Wel handig! Je kunt er een stuk positiever mee door het leven gaan. Misschien is een nog betere manier om erover na te denken dat ik elke minuut in mijn leven mijn eigen realiteit zelf creëer.

Tijdens mijn opleiding kreeg ik deze uitspraak mee in een ietwat andere bewoording. Namelijk: “niets in het leven heeft enige betekenis, behalve de betekenis die je er zelf aan geeft”. Heb je deze uitspraak eenmaal geïntegreerd in jouw systeem, dan zul je ervaren dat het leven er plezieriger op wordt op die momenten dat het even tegenzit. Tal van wijze mensen hebben soortgelijke uitspraken gedaan. Ik noem er een paar.

Emerson ( Amerikaans essayist en een van meest invloedrijke denkers van de Verenigde Staten rond 1800) heeft gezegd: "We worden waar we de hele dag aan denken." Walt Disney zei: "Als je het kunt dromen, kun je het doen." Napoleon Hill zei: "Alles wat de geest kan bedenken en geloven dat hij kan bereiken." Norman Vincent Peale zei: "Verander je gedachten en je verandert je wereld." Wayne Dyer zegt: 'Je ziet het als je het gelooft.' En laten we Oprah Winfrey niet vergeten, die deze boodschap vaak herhaalt door dingen te zeggen als: 'Onthoud dat je je leven co-creëert met de energie van je eigen intenties.' Dus wat betekent deze informatie voor jou en mij?

Geloofssysteem

Het belangrijkste is dat het eraan herinnert dat de wereld waarin jij leeft en ervaart, voortdurend wordt beoordeeld, gemotiveerd en beïnvloed door je bestaande -bewuste en onbewuste- herinneringen Ik noem het je geloofssysteem. Jouw geloofssysteem is een verzameling herinneringen, input en stimulatie die je in jouw verleden hebt opgenomen. Ervaringen vanuit je opvoeding, het onderwijs, je levenservaringen en het geloof. Wanneer je onbewuste vervolgens geconfronteerd wordt met enige ervaring of omstandigheid in het heden, zal het automatisch jouw geloofssysteem doorzoeken op gemakkelijke en automatische reacties en het indien nodig invullen om de ervaring af te ronden. Is jouw geloofssysteem in de eerste plaats negatief , dan wordt de ervaring automatisch ingevuld met negatieve reacties. Als jouw geloofssysteem naar het positieve zwaait - wat er ook gebeurt, dan wordt de omstandigheid gecreëerd met een positieve draai. We verzinnen het!  Je reacties, je oordelen, je keuzes zijn grotendeels afhankelijk van wat al is geprogrammeerd in jouw huidige geloofssysteem.

Het goede nieuws is dat als we onze ervaring niet leuk vinden, het tijd is om aan de slag te gaan met wat de kern is van onze overtuigingen over hoe we naar de wereld kijken. Hoewel het belangrijk is om zoveel mogelijk wakker en bewust te blijven in je leven, zou je ook SMART kunnen zijn om je onderbewustzijn te vullen met automatische reacties die een wereld naar je zin creëren. Houd je niet van elk aspect van je leven? Begin dan vandaag en onthoud dat JIJ het mag verzinnen! Immers, jij bent de baas in je eigen hoofd.

Energie

Ik werd destijds erg blij van dit nieuwe besef dat ik het karakter van mijn leven kon veranderen door mijn overtuigingen te veranderen. Het geeft je energie als jij je realiseert dat je van ‘slachtoffer’ nu ‘schepper’ kunt worden van je (nieuwe?) doelstellingen. En een beetje energie kunnen we nu wel gebruiken, toch?

Wil je ook jouw leven een ander wending geven? Kijk hier voor meer info


Je kunt de column hier downloaden
Creëer je eigen realiteit
Creeer je eigen realiteit..pdf (125.5KB)
Je kunt de column hier downloaden
Creëer je eigen realiteit
Creeer je eigen realiteit..pdf (125.5KB)








23 juni 2019

Laat los: die beperkende overtuigingen

Een vader nam zijn zoon mee naar het circus. In de goede oude tijd dat het circus nog van stad naar stad reisde. De vader en de zoon gingen kijken hoe de circusknechten de grote tent opzetten met behulp van olifantenkracht. De olifanten werden aan het werk gezet om de zware tentzeilen te verslepen en de enorme masten op te tillen. Het jongetje verbaasde zich over de enorme kracht van de beesten. Maar toen ze terugkwamen van de voorstelling en de stallen gingen bekijken zag het jongetje hoe de olifanten een touw hadden om één enkel en vastzaten aan slechts een houten staak in de grond.

Het jongetje vroeg zijn vader waarom de enorme sterke beesten het touw niet gewoon stuk trokken of de staak uit de grond rukten. Eerder op de dag hadden ze immers de kracht gehad om enorme palen te vertillen en de zware tentzeilen te verslepen. De vader legde uit dat de olifanten als baby met één enkel aan een stalen pin in de grond hadden vastgezeten. Wanneer ze weg probeerden te lopen, hielden de pinnen hen tegen. Zo leerden ze al snel dat ze niet konden weglopen als ze zo vastgebonden waren. Dit werd hun richtsnoer en fysieke realiteit. Zelfs nadat ze volgroeid waren, leefden ze hun hele leven op basis van hun gevoelens als jonge olifant. Hun bestaan was beperkt- niet door de waarheid- maar door wat hen was bijgebracht.

Welke beperkende gedachten houden jou gekluisterd? Welke persoonlijke kracht of talent negeer jij alleen omdat je op jonge(re) leeftijd is verteld dat het toch niet zou slagen? Wat jou ook is verteld, je bent krachtiger dan je beseft. Je bent onbegrensd in het vermogen je denken te veranderen en dus de kracht om je realiteit te veranderen. Beperkt denken is gewoon een andere vorm van bezorgdheid en wanneer je een probleem met angst en zenuwen te lijf gaat, groeit de energie van dat obstakel alleen maar. Hoeveel je ook kniest, bang bent of twijfelt, het zal je nooit helpen een oplossing te scheppen. Het vergroot je moeilijkheden alleen maar. Dan nu het goede nieuws. Jij, en alleen jij, bent baas in je eigen hoofd! Wat erin komt, kan er weer uit en wat er weer in komt laat dat doordrenken van een positieve, bekrachtigende blik op de wereld.

Het veranderen van je gedachten en overtuigingen lijkt misschien een zwaar karwei, maar op de lange duur kost het zelfs minder moeite dan doorgaan met leven onder negatieve invloed. Ziet dit niet als onmogelijk of zelfs als onrealistisch. Beperkende overtuigingen versmallen je realiteit, en dat hoeft helemaal niet. Beperkende conclusies beperken je uitkomsten, maar wanneer je ervoor kiest los te breken uit je zelf opgelegde beperkingen ga je ervaren hoeveel rijkdom je nog kunt verwachten. Geloof simpelweg in jezelf, stop met die negatieve geluiden als: dat kan ik niet, of dat durf ik niet, of daar ben ik niet geschikt voor….. Kies in plaats van deze gedachten voor positieve, vertrouwende en voedende gedachten:  natuurlijk kan ik dat wel, leuk-ik ga ervoor, als ik het nu nog niet kan dan ga ik het leren….

Pro-actieve taal in je hoofd zetten dus. Dan zul je zien dat je tot veel meer in staat bent dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Leef je eigen leven, anders vult een ander dat voor jou in. Neem kleine blanco kaartjes ( zo groot als een visitekaartje) en schrijf daar een positief iets op. Draag het bij je op een plaats waar je het vaak tegenkomt, je broekzak, colbertjasje, portemonnee. Door het herhaaldelijk te lezen ( of alleen maar te voelen) zullen ze al snel een spontane reactie van je worden.

Wil je ook jouw leven een ander wending geven? Kijk hier voor meer info


Hier kun je de column downloaden
Laat los: die beperkende overtuigingen
Beperkende overtuigingen..pdf (160.67KB)
Hier kun je de column downloaden
Laat los: die beperkende overtuigingen
Beperkende overtuigingen..pdf (160.67KB)





8 juni 2019

Laat de tijd niet je dromen afnemen

Voor een zinvol bestaan kun je maar het beste je verlangens omzetten naar concrete doelen. Zonder je navigatiesysteem een concreet doel in te geven, gaat je auto nergens heen.Zo is het met het leven ook. Wil je een ‘floater’ zijn? Iemand die het leven leeft zoals het je aangeboden wordt? Om dan, als er sprake is van een significante Emotionele Gebeurtenis (SEG),erachter te komen dat je het toch liever heel anders zou hebben gedaan. Jammer dan…..

Het is van doorslaggevend belang als kapitein op je eigen schip koers te zetten naar je eigen levensbestemming. Het mooie is, daar ben je nooit te oud voor. De 65 jarige vrouw die na een 32 jarig dienstverband besloot (en succesvol) toch nog haar eigen schoonheidssalon te beginnen. De 58 jarige man die na een leven van ‘ambtenaar-zijn’ er voor koos een eigen pension te beginnen. Durf jij nog wel te dromen? Je leven heeft- het is echt waar- een absolute deadline. Het is te kort om het te leven zoals anderen vinden dat jij het leven moet. “Mijn vader vond dat ik  eerst een vak moest leren” zei de vrouwelijke kunstenaar tegen mij op 28 jarige leeftijd. Toen ze tot ontdekking kwam dat werken in de accountancy toch niet helemaal bracht wat ze van het leven verwachtte.” Toen ik in het examenjaar van de HEAO zat, overleed mijn vader. Ik heb de studie niet af kunnen maken want ik moest de zaak waarnemen. Nu, 16 jaar later, is ook mijn moeder overleden en ik ga nu toch echt eens doen wat ik zelf wil”

Sir Ken Robinson zei het altijd al. Scholen doden elke vorm van creativiteit. Als ik jonge mensen, of studenten vraag wat hun droom is dan weten ze dat niet. Is het omdat ze niet meer durven te dromen? Zijn hun dromen kapot gebeukt door ons systeem? Believe it! De meest ‘originele’ droom die ik heel vaak hoor van jonge mensen; “ik wil rijk zijn”, “miljonair worden”, “ik wil niet hard werken”. Komaan jongelui WAKE-UP! Denk eens terug aan toen je nog echt klein was. Waar droomde je van: brandweerman worden?, of model? of arts? of boer?. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Ga je nu echt doen in het leven wat anderen verwachten dat je gaat doen? Of zet je nu eindelijk eens je eigen koers? Vastberadenheid, doorzettingsvermogen, wilskracht, optimisme, mindset: die zorgen ervoor dat je gaat worden wie je behoort te zijn. Diep van binnen weet je wat je wilt, ongeacht je leeftijd.

Maak nu een start met het verhogen van je IPI (intra persoonlijke intelligentie). Pas als je écht goed weet wie je bent en wat je kunt, kun je gehoor geven aan je innerlijke bestemming ( …’ik heb het altijd al geweten”, is wat ik vaak hoor als mensen succesvol hun doel hebben bereikt of ‘dit voelt pas goed’..). Je zelfkennis (IPI) stelt je in staat bij jezelf ten rade te gaan. Een goed inschattingsvermogen te hebben. Goed kunnen reflecteren, goede beslissingen kunnen nemen. Je weet nog beter (want je weet het eigenlijk al..) wat je wilt, wat je wel of niet kunt, en hoe je nog beter kunt worden.

Alle dure boeken, leraren, coaches ten spijt, het recept voor een gelukkig bestaan is heel eenvoudig. Doe wat je écht leuk vindt en wordt daar héél goed in. Of zelfs de allerbeste. Mensen die succesvol zijn hanteerden deze eenvoud. Eenvoud is niet het kenmerk van de beginner, het is het stempel van de meester. Leef niet het leven waar je niet achter kunt staan. Sta op! Je bent het resultaat van de wijze waarop jij denkt. Stel je elke dag de vraag wat je kunt doen nog beter te worden in wie je echt bent. In het najaar van 2019 verschijnt mijn mooiste gedachtegoed, gebaseerd op een leven vol(!) ervaring: Brainbutler. Ik hoop alleen van ganser harte dat je de inhoud ervan dan niet meer nodig zult hebben.

’Het werkelijke kenmerk van intelligentie is niet je kennis, maar je verbeeldingskracht. Meer weten? Kijk hier: http://bit.ly/2QTSery



Wil je deze column downloaden?
Leef je droom
Droom je leven_1.pdf (183.83KB)
Wil je deze column downloaden?
Leef je droom
Droom je leven_1.pdf (183.83KB)




13 april 2019

Elke dag doodmoe aan je werk

Hij sloeg elke ochtend de benen uit  bed en zat dodelijk vermoeid op de bedrand na te denken over de lange, lange dag die ging komen. Wéér die vervelende dominante manager, die zeurende collega’s en mopperende klanten. Hij zuchtte nog eens diep en besloot dan toch maar richting de douche te lopen, misschien knapte hij daar wel iets van op. Moe, moe, moe…. Tot die dag dat hij geconfronteerd werd met zijn persoonlijkheid, gedrag en competenties.

Hij was, toen ik met hem kennis maakte 47 jaar. Op een dag liep hij bij mij de praktijk binnen met de mededeling dat hij het allemaal niet meer zo zag zitten. Zijn werk vormde voor hem geen echte uitdaging meer. Zijn werkdag bestond uit voornamelijk routines en sleur. Het contact met de collega’s ging wel, maar was niet meer wat het geweest was. Kortom, hij sleepte zich van de ene dag in de andere. Zijn vraag aan mij was dan ook of ik hem kon helpen meer kwaliteit uit het leven te halen.

Ik stelde voor een assessment voor hem samen, bestaande uit een  persoonlijkheids- en gedragsanalyse en een competentie-onderzoek. Na het uitwerken van de testresultaten viel mij ogenblikkelijk op dat hij, in tegenstelling tot de persoon die tegenover mij zat, een blijmoedige extraverte man zou moeten zijn met een ‘rijtje competenties’ waar je ‘u’ tegen zegt. Toen ik hem de resultaten onder de aandacht bracht, vertelde hij mij dat hij gevraagd was leiding te gaan geven aan de afdeling waar hij inmiddels al  vijf jaar werkzaam was. Mede voor de status, een tikkeltje ego en een salarisverhoging had hij daar ‘ja’ op gezegd. Maar toen al voelde die beslissing niet goed, vertelde hij mij. Uit mijn onderzoek bleek dan ook nadrukkelijk dat hij absoluut niet de juiste ‘skills’ had om leidinggevende te zijn. Het paste gewoonweg niet bij zijn persoonlijkheid. Ziedaar de demotivatie, na twee jaar de leiding aldaar te hebben gehad.

Al tijdens de bespreking van het rapport zag ik hem opveren en er keerde een glinstering terug in zijn ogen. Het werd hem duidelijk dat hij werkzaam was in een functie die geheel niet bij hem paste. Samen met zijn wij op zoek gegaan naar een functie die wel zou passen bij zijn persoonlijkheid en competenties en die hebben we gevonden. Een half jaar later, nadat hij de andere functie had geaccepteerd, ontmoette ik de man opnieuw. Maar nu zoals hij was, opgewekt, vrolijk en met een gezonde dosis energie.

Zowel verschil kan het maken. Jezelf kennen. Je capaciteiten weten. We noemen dat Intra Persoonlijke Intelligentie. Mensen met een sterk ontwikkelde intrapersoonlijke intelligentie hebben zelfkennis. Ze weten wat ze willen, wat ze wel of niet kunnen en hoe ze beter kunnen worden op gebieden waarin ze nog niet goed zijn. Momenteel loopt er een gesubsidieerd traject vanuit het Ministerie van SZW dat je in de gelegenheid stelt jezelf eens onder de loep te nemen om jezelf verder te ontwikkelen en zo comfortabel mogelijk je werkzame leven te realiseren tot aan je AOW. Dit ontwikkeladvies is geheel gratis voor iedereen die 45 jaar en ouder is en minimaal 12 uren in de week werkzaam is.

Ik kan je dat ontwikkeladvies geven. Je hoeft er  niets voor te betalen en er “ zitten geen addertjes onder het gras” . Meld je nu aan via deze link: https://rbc-consultants.nl/Gratis-Ontwikkeladvies/ en ik bel je voor het maken van een afspraak.



Download hier het artikel
Doodmoe naar het werk
Moe, moe, moe....pdf (224.37KB)
Download hier het artikel
Doodmoe naar het werk
Moe, moe, moe....pdf (224.37KB)





16 maart 2019

En zij was een schoonheidsspecialiste

Ze was een vrijgezelle vrouw  van eind veertig begin vijftig. Een autodidact. Ze had zich vanuit haar MBO opleiding opgewerkt naar een mooie functie in een bedrijfslaboratorium. Ze was tevreden met haar werk en ook met haar leven. Totdat er een nieuwe directeur verscheen die van mening was dat het laboratorium moest worden uitgebreid en er meer kennis diende te komen. Er werden jonge hoogopgeleide mensen aangenomen en de vrouw voelde zich bedreigt dor de nieuwkomers met een veel hogere opleiding dan zijzelf. Zo ontweek de samenwerking met de jongere, nieuw aangestelde, generatie. En daar ging het mis.

Ze voelde zich niet meer thuis in ‘haar’ laboratorium waar zij zovele jaren naar tevredenheid had gefunctioneerd. De veranderingen gingen haar te snel, de mentaliteit onder de jongeren was niet de hare. Ze raakte overspannen en kwam thuis te zitten. Ze werd doorverwezen naar mijn praktijk, om ‘eens te gaan praten’.

Tegenover mij zat een stug overkomende vrouw. Haar armen sterk over elkaar geslagen met een attitude van ‘ik ben ook maar gestuurd’. Blijkbaar had ze niet zo’n hele hoge verwachting van hetgeen ging komen. In een aantal gesprekken die ik met haar had, wist ik haar vertrouwen te winnen.

Geleidelijk aan zat er een vrouw tegenover mij die vriendelijk en sociaal met mij aan het communiceren was. Van haar starre houding was niets meer te merken. En dan, als een slag bij heldere hemel zegt zij tegen mij: “Rutger, ik wil je even vertellen dat ik op Marktplaats een hele mooie stoel gekocht heb”. Nu was ik even van slag, wat heeft deze opmerking te maken met de inhoud van ons gesprek? “ Ja”, zegt ze, ”dat heb ik jou nog helemaal niet verteld maar ik bedoel zo’n hele mooie hydraulische stoel voor schoonheidsspecialisten. Ik heb namelijk al jaren geleden diploma’s gehaald voor schoonheidsspecialiste en ook voor pedicure en medisch pedicure, en ik doe dat nu bij mijn thuis een beetje voor de hobby….”

Over competenties gesproken! Als je die diploma’s, naast je gewone werk, in de avonduren erbij haalt, moet je toch wel heel gemotiveerd zijn. Ik leg haar uit dat dit een geweldige kans is om meer werk- en (niet onbelangrijk) meer levenskwaliteit aan haar bestaan toe te voegen. “Zou je niet professioneel voor je zelf willen beginnen?”, vroeg ik haar. Het was alsof in haar gezicht de zon opging.” “Maar hoe doe ik dat dan allemaal? ”vroeg ze. “  Ik ga je daarbij helpen”” was mijn antwoord. In 8 weken tijd regelde ik een kleine ruimte voor haar in een druk winkelcentrum, we hebben het ingericht, haar auto laten beletteren, een website gemaakt en advertenties en drukwerk gerealiseerd. Haar werkgever was ook enthousiast over het idee en was bereid om een groot deel van de kosten voor zijn rekening te nemen. Hoe sympathiek! Ze mocht  voordeelcoupons verspreiden onder haar oud-collega’s.

Wat een energie, wat een enthousiasme heb ik haar zien ontwikkelen. Geweldig gewoon. Tja, waar een gesprek al niet toe kan leiden.

Ik help je aan een nieuwe toekomst. Doe een PPS ® traject bij www.rutgerboelsma.nl


4 januari 2019

Wilskracht voor 2019

Het nieuwe jaar is weer begonnen. De goede plannen zijn allemaal weer gemaakt. Herken je dit? Ik ga meer bewegen, ik wil 5 kg gaan afvallen, ik wil minder hard werken, dit jaar ga ik het maken. Maar helaas, menig goed voornemen sneuvelt al in de 3 e week van het nieuwe jaar. Gebrek aan wilskracht. Wanneer je een verleiding weerstaat, een emotie onderdrukt of strijdige doelen moet afwegen doe je een beroep op je wilskracht. Neem nu eens het voorbeeld van David Blaine.

David Blaine haalde stunts uit die alsmaar een groter beroep deden op zijn wilskracht. In 1999 werd hij levend begraven en lag 7 dagen onder de grond in een kist met een glazen deksel zodat de mensen hem konden zien liggen. Een jaar later stapte hij in een kast met ijs waar hij 61 uur in verbleef. Omdat hij het niet kon laten zijn wilskracht te tonen bracht een kraan hem naar een 27 meter hoge , slechts 56 centimeter brede paal. Hij bleef er 34 uren staan, zonder drinken, eten of iets om op te leunen. Zijn meest bekende stunt was 44 dagen lang in een doorzichtige cabine zitten boven de Theems in Londen. Na 44 dagen was hij 24,5 kg afgevallen. Maar zo extreem hoeft het echt allemaal niet om je gestelde doelen te bereiken.

Zelfkennis is de eerste stap naar meer wilskracht. IPI heet dat, Intra Persoonlijke Intelligentie. Weten wie je bent en wat je (goed) kunt. Het vermogen om te reflecteren, en op basis daarvan de juiste beslissingen te nemen. Mensen met een sterk ontwikkelde intrapersoonlijke intelligentie hebben veel zelfkennis. Je maakt veel keuzes op een dag en veel ervan doe je op de automatische piloot. Dat is prima want zou je  over al  je keuzes bewust na gaan denken  dan zou  je niets meer uit je handen krijgen. Maar wil je breken met een gewoonte of een nieuwe aanleren, dan is het noodzakelijk om je aandacht erbij te houden en bewust te zijn van de gevoelens, gedachten, wensen en impulsen die met die gewoonte te maken hebben. Waarom verlies je je zelfbeheersing? Het gaat om de gewoonte om bewust op te merken wat je op het punt staat te doen en de moeilijke in plaats van de gemakkelijke optie te kiezen. Je leert je brein als het ware eerst te denken en dan pas te doen.

De Amerikaanse hoogleraar psychologie Kelly McGonagal is expert in de wilskrachtkunde. Zij zegt dat je wilskracht beter niet kunt zien als het vermogen om een heleboel prettige dingen níet te doen, maar als het vermogen om dat wat je echt belangrijk vindt op de lange termijn wèl te doen. Zo kun je wilskracht ook op een zachte, vriendelijke manier ontwikkelen. Wilskracht is als een spier, een spier die je kunt trainen zodat hij sterker wordt. Dat is fijn, want het betekent dat iedereen meer zelfdiscipline en doorzettingsvermogen kan ontwikkelen. Het betekent natuurlijk ook dat je geen excuus hebt om het niet te doen.  Zacht en vriendelijk zijn voor jezelf werkt beter dan hard en meedogenloos.

Je wilskrachtspier kent wel een ‘uitputtingseffect’, maar dat is erg subjectief: als je gelooft dat je nog maar weinig wilskracht overhebt, dan héb je ook weinig wilskracht. Geloof je daarentegen dat je er best nog een uitdaging bij kunt hebben, dan lukt dat ook. Langzaam opbouwen is de beste manier om je wilskracht te trainen .In het begin moet je niet te veel tegelijk aanpakken en stel je doelen laag. Pak eerst één slechte gewoonte aan en als dat gelukt is, de volgende.  Blij letten op je eigen gedachten en gevoelens. Beseffen dat je het moeilijk hebt als je iets moeilijks doet, en jezelf daarin bijstaan en troosten, terwijl je tóch doorgaat met dat moeilijke te doen. Ondersteun jezelf tijdens het afzien met vriendelijkheid en begrip. En vergeef jezelf  voor een tijdelijke ‘misstap’. Immers,  hoe eerder je weer met goede moed aan je doel op de lange termijn kunt werken. Ongemak hoort er nu eenmaal bij. Veroordeel jezelf niet als jij je er eerst onprettig bij voelt. Troost jezelf voor het onplezierige gevoel, maar accepteer het wel. En houd intussen je lange termijn doel in de gaten. Succes met je goede voornemens!

Wil jij ook je wilskracht vergroten? Start met een PPS ® onderzoek naar je Intra Persoonlijke Intelligentie

Kijk op : www.rutgerboelsma.nl


Hier kun je de column downloaden
Wilskracht in 2019
Wilskracht..pdf (150.48KB)
Hier kun je de column downloaden
Wilskracht in 2019
Wilskracht..pdf (150.48KB)




8 december 2018

Onrust in je lijf

Heb jij dat ook wel eens? Plotseling, als een slag bij heldere hemel, overvalt je zo’n onrustig gevoel. Het sluimert zich naar binnen, eerst heb je het niet door en dan op een gegeven moment manifesteert het zich. En als het er dan is dan kun je niet meer los komen van de gedachte waar dat onrustige gevoel toch vandaan komt? En daar zit je dan, onrustig te zijn. Is er wat aan te doen als je dit overkomt? Jazeker.

Een onrustig gevoel in je lichaam kan verschillende oorzaken hebben. Bovendien kunnen alle afzonderlijke oorzaken elkaar ook nog eens versterken. Dit maakt het gevoel nog intenser. Een onrustig gevoel hebben is erg vervelend, het kan je belemmeren om te genieten van je dagelijkse activiteiten. Bovendien kan het je erg lang achtervolgen, je kan er zelfs maanden last van hebben. Veelal werkt onrust ook door in je slaap. Het is dan lastig om in slaap te komen. En als je dan bijna in slaap bent hoor ik mensen vaak zeggen dat het ‘in hun hoofd maar blijft malen’. Overdag kun je je moeilijker concentreren vanwege die onrust. Je voelt je heel vaak niet voor niets onrustig. Je lijf geeft op deze wijze aan dat het blijkbaar iets wil ondernemen. En dat is het vreemde: een deel van jou heeft echt behoefte aan rust en ontspanning en een ander deel van jou wil juist in actie komen.

Onrust of rusteloosheid heeft alles te maken met innerlijke ongemakken, stress en grote hoeveelheden prikkels en impressies. Onrust is niets meer en minder dan dat het je iets wil vertellen. Een onbewust signaal dat je ratio aan het ontwijken is. Ik noem een paar oorzaken van onrust bij mijn klanten die we regelmatig samen boven tafel tillen. Ben je aan een bepaalde verandering toe in je leven? Ben je uitgekeken op je relatie? Besef jij je dat de sleur van alledag de boosdoener misschien is? Zou je wellicht eens uit je comfortzone moeten stappen? Ben je ongeduldig, gaat het je niet snel genoeg? Vind je het moeilijk alleen te zijn? Is het lastig om met stilte om te gaan? Heb je een conflict met iemand?

Om de onrust uit je lijf én je hoofd te halen is het belangrijk dat de oorzaak ervan bekend wordt. Start eens met een lekkere kop thee of koffie in je hand, rustig zittend op je bank in je eigen kamer waar op dat moment geen prikkels zijn. Begin allereerst met je onrust te accepteren. Je bent nu even onrustig, en dat is prima. Laat het maar even zijn gang gaan. Immers, hoe meer als jij je ertegen verzet hoe onrustiger je gaat worden. Laat je gedachten nu eens de vrije loop. Dat wil zeggen: doe eens je best nergens aan te denken. Dat is lastig, maar met enige oefening zul je rust in je hoofd krijgen. Heel vaak, juist als je rustig wordt in je hoofd, popt plotseling de oorzaak van je onrust omhoog. Dit is hetzelfde effect dat als je druk zit te piekeren hoe je een probleem zult oplossen, de oplossing ervan zich zomaar manifesteert als je bijvoorbeeld een uur later aan het sporten bent. Nu je de oorzaak boven tafel hebt, ga je relativeren. Dat doe je door jezelf vragen te stellen als : “ wat is het ergste wat mij kan overkomen als……”. Of een mindquote als: ‘niets in mijn leven heeft enige betekenis, behalve de betekenis die ik er zélf aan geef” Met andere woorden, welke betekenis geef jij aan de oorzaak van je onrust?

Vaak ligt het niet maken van keuzes aan de onrust ten grondslag. “Moet ik wel, of moet ik nu juist niet….” Neem van mij aan dat je fysiek, mentaal en emotioneel overuren draait bij het afwegen van alle keuzes die je dagelijks sowieso dient te maken. Maak daarom eerst eens bewuste (!) keuzes. Welke zaken erger jij je dagelijks aan: en wat kun je er tegen doen? Waar gaat je energie naar toe? Hoe voorkom je dat je energie wegloopt en je alsmaar vermoeider wordt? Pak een vel papier en schrijf deze zaken op. Streep (relatief) onbelangrijke dingen meteen van je lijst en verwerk de rest in een overzichtelijk (tijd-) schema. Overzicht geeft veel rust en neemt meteen al grote delen van je onrust weg. Het lucht op. Hoe overzichtelijker als je leven wordt, hoe sneller die onrust jouw lijf verlaat. Wanneer je voelt dat je weer controle hebt over de dingen die je bezighouden zet je onrust zich om in een gevoel van bevrediging.

 Wil je hulp bij het oplossen van je onrust? Maak een afspraak op www.rutgerboelsma.nl



Hier kun je deze column downloaden
Onrust in je lijf
Onrust in je lijf...pdf (137.87KB)
Hier kun je deze column downloaden
Onrust in je lijf
Onrust in je lijf...pdf (137.87KB)



 


24 november 2018

Lekkere Luie Zondag

Black Friday, bleu Monday….. geef mij maar een Lekkere Luie Zondag. Nog voor ik wakker ben is de poes van beneden uit haar mandje naar boven gelopen. Poes weet niet het verschil tussen de “door-de-weekse” dagen en de zondagen. Die heeft zoiets van rond halfzeven ’s ochtends komt de baas altijd zijn bed uit, waarom nu dan niet? Ik ben er wel aan gewend dat  zij op de zondag rond die tijd onze slaapkamer betreedt, en slaap lekker door. Poes nestelt zich dan ook die ene dag van de week op ons zacht donzen dekbed en sluit ook opnieuw- zacht ronkend van tevredenheid- de oogjes. Er wacht ons  gezin een heerlijke luie zondag.

Het is rond half tien als mijn vrouw, mijn kinderen en ikzelf langzaam (vooral langzaam!) in beweging komen. Als je dan wakker wordt en je beseft dat het zo’n heerlijke luie zondag gaat worden, rek je je nog eens extra uit. Dit voelt goed, vandaag eens lekker helemaal niets. Geen afspraken, geen telefoon, geen computer, geen grote afstanden reizen. Terwijl buiten de regen tegen het dak klatert en de wind de bomen in onze tuin doet buigen, geniet ik van een lekkere ontspannen warme douche. Inmiddels is mijn dochter al naar beneden gelopen en heeft de oven aangezet. Zij is gek, en wij ook, op warme broodjes. Eéntje met oude kaas en ééntje met aardbeienjam. Kopje thee erbij, sinaasappelsapje en een vers gekookt eitje. Wie maakt je wat, toch?

Als ik dan beneden kom en we met ons allen hebben genoten van ons ontbijt, vraagt mijn vrouw of we een aflevering van onze favoriete serie zullen gaan kijken. Daar hebben we namelijk door de week geen tijd voor. Ondernemerschap is per definitie nu eenmaal niet een baan van negen tot vijf. We schenken ons een heerlijk geurend kopje koffie in, met een klein stukje chocolade erbij, en nestelen ons voor de televisie. We genieten. Daarna gaan mijn vrouw en dochter nog een ziekenhuis serie kijken. Voor mij hoeft dat niet zo. Ik weet al binnen een minuut welke trauma’s er nu weer langs gaan komen en welke dokter met welke zuster de verbandkamer zal gaan inspecteren. Ik ga lekker zitten aan onze ruime eettafel in de keuken en vouw de weekendkrant open. Toch wel lekker hoor, door zo’n echte papieren (lees: bijna ouderwets) krant te bladeren. Poes ligt inmiddels op de vensterbank met uitzicht op het slechte weer, maar wel met een volledig warm onderlijf vanwege de centrale verwarming die onder de vensterbank zit. Mooi leven heeft zo’n poes eigenlijk. Voor haar is het elke dag een Lekkere Luie Zondag.

Iets later dan het middaguur zoek ik het fornuis maar eens op. Ik vind het heerlijk op zondag even een uurtje te kokkerellen met wat exotische gerechten. Kookschort voor, ooit eens gekregen bij een kookworkshop. Handig ding. Als de lekkere geuren vanuit de keuken ook de woonkamer bereiken komen vrouw en dochter in beweging en nemen plaats aan de gezellig gedekte tafel. Wijntje erbij? Tuurlijk, ook een lekker wijntje zo af en toe is genieten. Als we het goede hebben genoten breekt buiten plotseling een mager zonnetje door. De wind is gaan liggen en het regent niet meer. Mooi moment om nog even te gaan wandelen. We halen de frisse, schoon geregende lucht met diepe teugen naar binnen. Even lekker een frisse neus halen. Na een uurtje, al pratend,  flink doorstappend, stappen we ons huis weer binnen. Een voldaan gevoel maakt ons van zich meester. Wat nu nog wacht is een lekker boek. Ik heb nog een paar ongelezen exemplaren liggen en zoek de, op het eerste oog, meest boeiende er tussen uit. Echt heerlijk (!) zo’n Lekker Luie Zondag. En morgen weer volledig opgeladen met nieuwe energie aan het werk. Ook wel weer fijn trouwens………..

Oók lekker onthaasten, (meer) van het leven genieten? Ik kan je helpen met PPS®. Kijk op: https://rutgerboelsma.nl/PPS-Expert/



Wil je deze column downloaden?
Lekkere Luie Zondag
Lekkere Luie Zondag..pdf (152.49KB)
Wil je deze column downloaden?
Lekkere Luie Zondag
Lekkere Luie Zondag..pdf (152.49KB)



9 november 2018

Meer vrouwen in de top, nee toch?

Laten we eerlijk zijn mannen. Dat willen we toch niet echt? Wij willen ons toch veel liever ordenen op onze onvolprezen apenrots? Een speciale commissie (Wbt) heeft bepaald dat er een quotum moet komen, want het schiet niet op. Het wettelijke streefcijfer van 30% vrouwen in de top wordt maar niet gerealiseerd. In Californië is vorige maand een wet ondertekend waarin staat dat beursgenoteerde bedrijven worden gedwongen- op straffe van een geldboete- meer vrouwen op te nemen in de top. Dan nu toch de feiten: mannen opgelet!

Keiharde cijfers tonen aan dat vrouwen in de leiding tot hogere winsten leiden. Zowel het rendement op eigen vermogen als de waarde die gecreëerd wordt voor aandeelhouders ligt in bedrijven met vrouwen ruim een derde hoger dan in door mannen gedomineerde organisaties. Roepen dat het allemaal aan de vrouwen ligt, heeft geen zin. Schreeuwen dat mannen de schuld zijn van alles evenmin. Het verschil in winst wordt, opmerkelijk genoeg, met name veroorzaakt door de diversiteit in vaardigheden en eigenschappen die vrouwen bezitten, dus niet zozeer door de diversiteit in geslacht of demografische kenmerken. Zo is het vinden van de juiste balans voor vrouwen belangrijker dan het hebben van status. Zo ook een goede invulling voor de zorg van het jonge gezin staat boven aan het lijstje .Mannen staan daarentegen te springen om een functie aan de top, door de waarde die het hebben van een dergelijke functie met zich meebrengt. Een topfunctie lijkt mannen vooral leuk, als het hen plezier en energie geeft en dat men een thuisfront heeft dat goed georganiseerd is.

Carrière en gezin

Vrouwen hebben meer  het gevoel dat zaken als carrière maken enerzijds en het zorgen voor het gezin anderzijds lastig te combineren valt en in dat geval kiezen ze vaker voor hun privéleven. De vrouwen die een dergelijke functie wel ambiëren, zien dit vooral zitten door de uitdaging, de verantwoordelijkheid, het benutten van talenten en het feit dat ze het gevoel hebben dat ze zo nog meer van toegevoegde waarde zijn voor de organisatie. Vrouwen die voor een carrière naar de top kiezen doen dat vaker als er hulp is bij de zorg voor de kinderen en hup hebben in de huishouding. Ook afspraken over de verdeling van de (huishoudelijke) taken en steun en begrip van de partner zijn hierbij onmisbaar voor de vrouwen.

Coaching

Behalve dat vrouwen aangeven dat ze eerst de nodige ervaring willen opdoen in het werkveld, stellen zij het ook op prijs als ze gecoacht kunnen worden. Ook als ze eenmaal in de top zitten, willen ze de mogelijkheid om hun kennis te blijven verbreden door te blijven leren en ontwikkelen, door middel van bijvoorbeeld opleidingen en cursussen. Deze ‘kwetsbare’ opstelling zien we meer bij vrouwen dan bij mannen. En laat nu juist die ‘kwetsbare opstelling’ één van de kenmerken zijn van goede leiders. Om van de vrouwelijke intuïtie en empathie maar niet te spreken. Als wij mannen van die eigenschappen de helft zouden bezitten van wat vrouwen hebben, waren er zonder twijfel meer goede mannelijke leiders.

Het afgelopen jaar is het percentage vrouwelijke topbestuurders niet gestegen, blijkt uit de Female Board Index 2018, die in augustus van dit jaar is verschenen.  Nederland loopt nog altijd achter bij landen als Frankrijk, Zweden, Italië of Finland. Het is economisch onverstandig omdat  we daarmee heel veel en heel goed aanwezig talent onbenut laten. Dat kunnen we ons gewoonweg niet permitteren.

Voor meer informatie over opleidingen/trainingen op het gebied van leiderschap, communicatie en coaching kijk op: https://rutgerboelsma.nl/Overzicht-cursusonderwerpen/


Wil je deze column downloaden?
Meer vrouwen in de top, nee toch?
Meer vrouwen in de top, nee toch...pdf (656.55KB)
Wil je deze column downloaden?
Meer vrouwen in de top, nee toch?
Meer vrouwen in de top, nee toch...pdf (656.55KB)





Wintertijd? Zomertijd? Jouw tijd!

De discussie is in Europa losgebarsten of het wel zo verstandig, en ook zinvol (?), is om de zomer/wintertijd aan te passen. Echt veel energievoordeel levert het niet op, en veel mensen raken toch een beetje van slag als de wijzers een uurtje vooruit of achteruit gaan. Gek eigenlijk hoe bewust we nu even bezig zijn met deze specifieke factor ‘tijd’, terwijl we anders niet of nauwelijks stil staan bij tijd. En dat terwijl onze levenstijd langzaam maar gestadig voort tikt, tot onze eigen levensbatterij er definitie mee stopt. Je tijd is op.

Het is best wel moeilijk om tijd te definiëren. Volgens bekende filosofen schijnt tijd te stromen of wij stromen door de tijd.  Wie zal het zeggen? De onomkeerbaarheid en de onuitwisbaarheid van de tijd is diep ingegrift door het feit van de dood. Wil je optimaal gebruik maken van de tijd die jou gegund is, maak hem dan zo rendabel mogelijk. Denk eens na over een begrip als ‘je persoonlijke tijd’. Wat doe jij met je persoonlijke tijd? Hoe bewust ga jij om met je ‘eigen’ tijd ? Is er in jouw persoonlijke tijd plaats voor rust, verveling, aandacht, wachten?. Heb je doelen die je wilt bereiken binnen een bepaalde tijd?

Tijd kan soms veel korter of langer zijn dan verwacht. Je zult maar plotseling de mededeling krijgen van een ongeneeslijke ziekte. Vanaf dat moment ben je je volledig bewust van het feit dat tijd plotseling het meest belangrijke is van alles. Je wilt nog zoveel doen, maar er is nog zo weinig tijd. Alsof de secondewijzer op hol is geslagen. Maar stel dat je als oudere achter de Geraniums bent komen zitten. Je levenspartner,  vrienden en bekenden van je zijn inmiddels overleden. Je kinderen hebben het druk met hun eigen leven en kijken niet zo heel vaak meer naar je om. Hoe gestaag sleept de tijd zich voort. Alsof de secondewijzer vergeten is hoe hij de seconden weg moet tikken.

Over een ding zijn we het wel eens, tijd is een kostbaar goed. Elke seconde die is weggetikt is, is er weer eentje die nooit weer terugkomt. Met al het geld van de wereld: tijd kun je niet kopen. Daarom, geniet van elke dag, elk uur, elke minuut. Voer regie over je eigen leven en dus over je tijd. Wanneer jij dat niet doet, loop je het risico dat anderen jouw tijdsindeling gaan bepalen. Tijd bestaat omdat anders alles tegelijk zou gebeuren. Voer je regie dan zal je leven op tijd lopen. Doe je dat niet dan ben je óf te vroeg, óf te laat. En dat is weer zonde van je tijd. Als je de juiste tijd kiest, bespaar je tijd. De tijd is te traag voor wie moet wachten, te snel voor wie haast heeft, te lang voor wie treurt, te kort voor wie zich verblijdt. Als het maar -jouw- tijd is. Pak je tijd, gebruik het. Laat je tijd niet onbewust voorbijgaan. Lééf je tijd. Zoveel mogelijk genieten dus, van je uurtje achteruit of vooruit.

 

Wil jij vanaf nu oók regie voeren over je eigen tijd?  Ik kan je helpen. Kijk maar eens op https://rutgerboelsma.nl/PPS-Expert/


Wil je deze blog downloaden?
Wintertijd? Zomertijd? Jouw tijd!
Wintertijd..pdf (206.23KB)
Wil je deze blog downloaden?
Wintertijd? Zomertijd? Jouw tijd!
Wintertijd..pdf (206.23KB)



Het is een keuze: positief leven

Er zijn van die momenten waarop je denkt, waarom overkomt mij dit allemaal? Alles lijkt tegen te zitten, je projecten komen maar niet van de grond. Budgetten zijn plotseling gehalveerd. Collega’s werken niet mee.  Kortom: kommer en kwel.Of je nu voor die situaties gekozen hebt of niet (meestal niet…) neem dan nu (!)  voor jezelf de beslissing daar een positieve wending aan te geven. Zoals Johan Cruijff ooit eens zo mooi heeft gezegd:  “elk nadeel heb z’n voordeel” .

Het blijven hangen in dat neerslachtige humeur zal je functioneren echt niet gaan verbeteren. Helemaal niet zelfs. Daarbij komt bovendien dat het zonde is van je tijd om te speculeren over hoe de dingen anders hadden kunnen zijn. Wat of wie ook de oorzaak is van de gebeurtenissen, neem vanaf heden de volledige verantwoordelijkheid op je. Door jezelf verantwoordelijk te maken kun je invloed uitoefen op de ontstane situatie(s). Je kunt nu immers het verschil (gaan) maken. En dat is een positief gevoel.

Een positief gevoel genereren, en mede daardoor dus positief leven, is méér dan alleen maar een paar keer per dag vrolijke, opwekkende slogans in je hoofd herhalen. Positief leven doe je met daden. En dan doe je dat niet alleen op de dagen dat alles goed gaat. De  echte kracht van positief leven komt op die dagen waarop alles tegen lijkt te werken.

Er is altijd iets dat je kunt doen dat je een positief gevoel geeft. Een kop koffie halen voor je humeurige collega, even iemand afzetten bij het station, simpelweg ‘goeiemorgen’ zeggen als je ’s ochtend binnen komt. 

Het zijn juist die kleine maar consistente waardevolle positieve daden  die je keer op keer gaat herhalen. Deze komen op de momenten dat je discipline verkiest boven verleiding, wanneer je kiest voor vriendelijkheid in plaats van wreedheid of onverschilligheid, wanneer je kiest voor geloof boven wanhoop. Deze (positieve) keuzes zijn altijd voor je beschikbaar, ongeacht de omstandigheden van het moment. Maak die positieve keuzes, de groten én de kleintjes. Elke keer dat het kan. En voordat je het weet sta je vol energie en positief gestemd in het leven.


 Wil je meer weten over mijn dienstverlening? Kijk op www.rutgerboelsma.nl

 


Wil je deze blog downloaden?
Het is een keuze; positief leven
Het is een keuze...pdf (531.56KB)
Wil je deze blog downloaden?
Het is een keuze; positief leven
Het is een keuze...pdf (531.56KB)



 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Info